Най-допусканите грешки при правенето на омлет
Ошибки при приготовлении омлетаNajčešće greške kod pravljenja omleta
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Най-допусканите грешки при правенето на омлет

Най-допусканите грешки при правенето на омлет

ХрисиХриси
Новак
14844
Пухкав омлет
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Едно от най-вкусните и често приготвяни ястия вкъщи – пухкав омлет, който става за минути! Често се шегуваме, че това е първото нещо, което поставя началото на уменията на всеки начинаещ готвач, бил той и любител.

Както знаем, обаче, понякога най-простите неща, всъщност са най-сложни. Нека видим кои са честите грешки при готвене на омлет!

1. Яйцата трябва да са хубаво разбити – често прибързваме и по тази причина омлетът не изглежда така, както ни се иска. Ако нямате миксер и бъркате яйцата с вилица, правете го до получава на еднородна смес, при която няма разлика между жълтъците и белтъци. Трябва да се получи жълта течност с малки балончета за още по-пухкав омлет.

2. Не преценявате добре броя на яйцата – няма как да успеете да направите достатъчно голям омлет за цялото семейство. Перфектното ястие се получава от 2 или 3 яйца, които се поместват идеално в тигана, а в последствие придобиват и перфектна дебелина.

3. Ползвате първия тиган, който хванете – и той обикновено не е правилният. Размерът определено има значение, щом става дума за идеалния омлет. Тиганът не трябва да бъде твърде голям. Задължително си вземете такъв с незалепващо покритие и с диаметър, не по-голям от 20 см.

4. Слагате излишни продукти – нещо много важно: не слагайте допълнителни съставки като вода, сода, мляко, сметана и т.н. Омлетът се приготвя от яйца. Всяка друга добавка би го развалила.

Омлет в тиган

5. Нанасяте яйцата по цялата повърхност на тигана – за равномерно разпределяне на сместа, правилно приготвяне и хрупкави краища. Ако не успеете да го направите, докато изсипвате яйцата, след като започнат да стягат, наклонете тигана, за да може сместа да достигне до местата, на които липсва.

6. Бъркате градусите – колкото и да ви се иска да го сготвите бързо, ако увеличите градусите твърде много, само ще го изгорите. Котлонът трябва да бъде на средна температура, дори на по-ниска, за да направите вкусен, свеж и пухкав омлет.

7. Пригответе плънката за омлета предварително – време, необходимо за приготвянето на яйцата е минимално. Омлетът е готов за минути и ако не сте приготвили плънката, вероятно ще го изпуснете. Ето защо, нека продуктите, които сте решили да сложите да бъдат готови, нарязани или настъргани до вас. Важно е да не прекалявате и да не слагате повече от 2 с.л. Така ще можете да го сгънете по-лесно, без да се разкъса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest