gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни храни, грижещи се за зрението

Полезни храни, грижещи се за зрението

ядене на моркови
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Здравословното хранене е важна стъпка в грижата за доброто здраве. Не всеки се замисля, но очите също имат нужда от специални грижи, осъществявани чрез храната.

Как да се ориентираме кои храни са полезни за зрението? Съвсем лесно за досещане - по яркия им цвят. Наситено зелени, слънчево жълти, ярко червени или оранжеви - плодовете и зеленчуците, обагрени ярко са не просто наслада за окото, но и здравословна полза за зрението.

Кои са най-важните храни, които ще се погрижат не само за насладата от храната, но и за доброто зрение? Ето някои от храните, грижещи се за зрението:

Морковите и сладките картофи

Морковите безспорно са първенец в една такава класация. Бета каротинът и антиоксидантите в зеленчука намаляват опасността от различни очни болести, включително за опасният катаракт на очите. Морковите са не само полезни, но и лесни за консумация. Могат да се гризкат както сурови, така и да се включат в различни рецепти. Присъствието на сладките картофи в тази група е заради бета каротинът в тях.

Броколите и брюкселското зеле

броколи и брюкселско зеле са добри за очите

И в двата зеленчука има много витамин С. Ключовият антиоксидант се грижи за очното здраве. Консумацията им също е разнообразна - в супа, салата, ястия, гарнитура.

Спанакът

В спанака се съдържат четири съставки, грижещи се за очното здраве. С бета каротина си, антиоксидантите лутеин и зеаксантин, с витамин С този зеленчук е най-полезната храна за очите. Консумиран на супа, ястие или салата, спанакът абсорбира между 40 и 90 процента от вредните лъчи на слънцето и действа като слънцезащитен очен крем.

Рибите сьомга и сардина

Храните, богати на омега-3 мастни киселини, пазят кръвоносните съдове, разположени в очите. В риби като сьомга и сардина се съдържат най-много от тях. По около 150 грама седмично са отлично решение за диетата в помощ на зрението.

Птиче месо от щраус и пуйка

Месото от щраус е все още екзотичен деликатес в нашата кухня, но пуешкото е от редовно консумираните меса. И двете заместват много добре други меса като телешко, свинско, агнешко и пилешко. Нискокалорични са, а заедно с това съдържат ценни за очите елементи - протеин, цинк и желязо. Консумират се в различни ястия, на сандвичи и като съставка в салати.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest