Най-нездравословните американски храни
Najnezdravija američka hranaThe Most Unhealthy American Foods
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-нездравословните американски храни

Най-нездравословните американски храни

най-вредните американски храни
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
Виж ››

Не е случайно, че през последните години словосъчетанието „американска диета“ се превърна в метафора за нездравословно хранене. Причината е, че именно в Щатите така наречената джънк фуд е изключително популярна – цените й са символични и е на всяка крачка, а заради забързания начин на живот хората все повече опират до нея в опитите си да спестят време, а и пари.

Резултатите са налице – затлъстяването е сериозен проблем в световен мащаб, увеличават се и случаите на сърдечни и ракови заболявания, като една от причините за тях може да е именно вредната храна. Кои са най-нездравословните американски храни?

Пица

Една от най-обичаните храни в световен мащаб. Пицата произлиза от Америка и в общия случай, особено във веригите за бързо хранене, тя се приготвя с огромно количество нездравословна мазнина. Не бива да забравяме и добавките и сосовете към нея – обикновено ресторантите за бързо хранене използват нискокачествени продукти – вредни колбаси, например, които така или иначе не са препоръчителни за здравето ни.

Не бива да забравяме и огромното количество моцарела, кашкавал и други сирена, както и сосовете, без които пицата рядко се консумира – за подобряване на вкуса им в тях се съдържа много захар, много сол и натриев глутамат. Здравословната алтернатива на пица – домашно приготвена, при която имате контрол върху топинга и върху тестото.

вредни сладки напитки

Сладки напитки

Кока колата е популярна заради вредите си. Истината е обаче, че почти всички газирани напитки имат подобни ефекти – огромно количество захар, много калории, никаква хранителна стойност. В Щатите хората често пият и натурални сокове и вярват, че това е по-добрата алтернатива. Ако обаче те не са прясно изцедени от истински плодове, могат да съдържат дори повече захар от газираните напитки. Добрата алтернатива – прясно изцеден фреш или газирана вода с плодове.

Мюсли

Звучи като здравословно, но в американския му вариант ползите за тялото ни са на практика нулеви. Причината – мюслито или не съдържа овесени ядки, или пък съдържащите се са минимално количество, при това поляти обилно със захарен или царевичен сироп. Това ги прави калорична бомба с изключително висок гликемичен индекс, много захар и много вреди за тялото ни. Обикновено в тях се съдържат и захаросани плодове, шоколад или карамел. Направете си мюсли у дома – овесени ядки и пресни плодове.

Чипс

Класическа храна за кино вечер. Избягвайте я обаче. Чипсът на практика не съдържа картофи, освен това е пържен във вредна мазнина, мазен, калоричен и солен. Тази храна запушва артериите, повишава кръвното, води до наднормено тегло и създава проблеми в обмяната на веществата, като например диабет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest