Ползи от различните видове чай
Koristi različitih vrsta čajeva
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Ползи от различните видове чай

Ползи от различните видове чай

пиене на чай

Някои го предпочитат сутрин, други го пият по няколко пъти на ден, а трети го използват като успокояващ ритуал преди лягане. От хилядолетия чаят е една от най-предпочитаните напитки в света.

Освен вкусна, тонизираща или успокояваща, напитката има и много ползи за здравето – например, помага в борбата с излишните килограми, намалява нивата на холестерол и риска от сърдечни заболявания, диабет и рак. Всяка от разновидностите има и индивидуални ползи. В следващите редове вижте ползите от различните видове чай:

Зеленият чай

Тази разновидност на напитката е известна с антиоксидантните си свойства. Тя се бори със свободните радикали, които увреждат клетките, намалява риска от рак, пречиства артериите, намалява риска от инсулти и неврологични заболявания. Освен това зеленият чай повишава нивата на добър холестерол в кръвта. Той е и предпочитана напитка от всички, които са на диета – не просто пречиства, а и доказано забързва горенето на мазнините.

ползи от черния чай

Черният чай

Една от най-популярните разновидности на чая, той е особено предпочитан в Турция и в Англия. В черният чай се съдържа голямо количество кофеин – приготвя се от ферментирали листа от чай. Тази напитка понижава риска от инсулт и други съдови заболявания. Освен това доказано предотвратява увреждането на белите дробове.

Бял чай

Белият чай все още не е достатъчно популярен у нас. Има най-мек вкус, защото листата му не са ферментирали. От всички останали видове, белият чай най-добре се бори с раковите клетки.

Чай Улонг

Този чай е още известен като китайски черен чай. Той бавно набира популярност. Но за сметка на това – сигурно. Чай улонг е популярен с изключително силните си антиоксидантни свойства и умението си да сваля значително нивата на лош холестерол в кръвта.

Билков чай

Макар и с по-малко антиоксиданти, билковите чайове са чудесни. И всеки има различни свойства. Лайката, например, действа успокояващо, ехинацеята има противовъзпалителни свойства, ментата и маточината се грижат за нервната система. Изберете чай или според вкуса, или според ефекта, който искате да постигнете. Можете да направите и ободряващ и лечебен билков микс.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest