Има ли връзка между захарта и лошото поведение?
Postoji li veza između šećera i lošeg ponašanja?
Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Има ли връзка между захарта и лошото поведение?

Има ли връзка между захарта и лошото поведение?

вреди от захар
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Известни са вредите от прекомерната консумация на захар. Сладкото изкушение води до рязък спад на глюкоза в кръвта, а нестабилните нива на кръвната захар причиняват умора, главоболие и имат пристрастяващ ефект.

Злоупотребата със захарта, следствие на пристрастяване към сладкото, е причина за затлъстяването, диабета и сърдечните болести. Тя потиска имунната система; уврежда зъбите; увеличава стреса; пречи на усвояването на важни хранителни вещества и витамини.

Оказва се, че белите, сладки на вкус кристалчета, имат и друга пагубна роля. Те създават условия за прояви на насилие при подрастващите, като увеличават желанието да се употребява алкохол, да се пуши и да се поддържат нездравословни навици. От съдържащите захар продукти най-вредни за неукрепналия организъм са модерните енергийни напитки заради съдържанието на кофеин и други химикали.

Университетски учени от Израел извършват анализ на изследвания на техни колеги от 25 държави в Европа и в Канада, правени с деца от 11 до 15 години. Те стигат до извода, че сбиванията в училище; тормозът над други деца; напиването и тютюнопушенето са в пряка връзка с консумацията на захар. Засилената употреба на изделия, съдържащи много захар, е причина за лошо поведение.

Едно от проведените изследвания установява, че тийнейджъри, които злоупотребяват със захарните изделия и енергизиращите напитки са по-агресивни и тормозят околните.

захар

Какви са допустимите количества захар според възрастта?

Малките деца от 4 до 6 години могат да приемат до 20 грама захар на ден. Децата в начална училищна възраст, до 10 години, могат да си позволят до 25 грама от сладкото вещество, а над тази възраст вече е допустимо да се консумират до 30 грама.

На всички е известно, че в газираните напитки и десертчетата има повече от препоръчителните количества. В тях се съдържа по 35 грама захар. Изхождайки от тези базови знания, можем да предвидим какво е полезно да хапне ученикът преди да отиде на училище или във времето, предвидено за закуска в училищния стол. Създаването на правилни навици дава надежди, че както здравето, така и поведението, могат да се регулират и зависят и от собствения избор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest