gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни за намаляване на оксидативния стрес

Храни за намаляване на оксидативния стрес

Храни за намаляване на оксидативния стрес
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Антиоксидантите са съединения, които се произвеждат в тялото и се съдържат в различни храни. Те подпомагат защитата на клетките от увреждане, причинено от потенциално вредни молекули, известни като свободни радикали.

Когато свободните радикали се натрупат, могат да причинят състояние, известно като оксидативен стрес. Това състояние може да повреди вашето ДНК и други важни структури в клетките.

За съжаление, хроничният оксидативен стрес може да увеличи риска от появата на хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и рак.

Диетата, богата на антиоксиданти, обаче може да помогне за увеличаване на нивата на антиоксиданти в кръвта, за да се пребори с оксидативния стрес и да намали риска от тези усложнения.

Вижте топ 5 здравословни храни с високо съдържание на антиоксиданти, които успешно намаляват оксидативния стрес.

Черен шоколад

Черният шооклад намалява оксидативния стрес

Черният шоколад е много засищащ. Той съдържа повече какао от обикновения шоколад, както и повече минерали и антиоксиданти. Черният шоколад има до 15 ммол антиоксиданти на 100 грама. Освен това антиоксидантите в него имат впечатляващи ползи за здравето като по-малко възпаление и намален риск от заболявания на сърцето.

Пекан (американски орех)

Пеканите са вид орехи от Мексико и Южна Америка. Те са чудесен източник на здравословни мазнини и минерали, плюс това съдържат голямо количество антиоксиданти. Пеканите съдържат до 10.6 mmol антиоксиданти на 100 грама. Тяхната консумация може да помогне за повишаване на нивата на антиоксиданти в кръвта. Въпреки че пеканите са чудесен източник на здравословни мазнини, те са с високо съдържание на калории, затова е важно да се консумират в умерени количества.

Боровинки

Боровинките са суперхрана срещу оксидативния стрес

Въпреки че са с ниско съдържание на калории, боровинките са много богати на хранителни вещества и антиоксиданти. Те съдържат до 9.2 mmol антиоксиданти на 100 грама. Според проучванията боровинките съдържат най-голямо количество антиоксиданти в сравнение с всички останали плодове и зеленчуци. Те са богати на антоцианини, които могат да спомогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания и да забавят спада в мозъчната функция, който се появява с напредването на възрастта.

Ягоди

Ягодите са много богат източник на витамин С и антиоксиданти. Те осигуряват до 5.4 mmol антиоксиданти на 100 грама. Освен това в ягодите има също антиоксиданта, наречен антоцианини, който им придава червен цвят. Тези от тях, които имат по-високо съдържание на антоцианин, имат доста по-ярко червен цвят.

Годжи бери

Годжи Бери са пълни с антиоксиданти

Плодовете на годжи бери са част от традиционната китайска медицина повече от 2000 години. Те често са наричани суперхрана, защото са богати на витамини, минерали и антиоксиданти. Годжи берито съдържа 4.3 mmol антиоксиданти на 100 грама. Плодът обикновено се свързва с намален риск от появата на сърдечно-съдови заболявания и рак. Също така може да помогне в борбата със стареенето на кожата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest