gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се прави лаваш - ръководство за начинаещи

Как се прави лаваш - ръководство за начинаещи

Как се прави лаваш
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Най-старата приготвяна от човека храна е хлябът. Всички народи, без значение от кулинарните си традиции, правят хляб. Той е доста различен както по вида си, така и по вкусови качества. Арменският хляб се нарича лаваш.

Разкопки са доказали, че арменците са пекли квасен хляб още преди 2500 години. Това не е случайно, арменската кухня е една от най-древните на Земята.

Вкусният арменски хляб, който днес е популярен по света, може да се закупи и у нас в повечето магазини. Той наистина е много ниско калоричен, съдържа само 227 калории в една питка.

Лавашът представлява на практика тънички и дълги питки, които се навиват, както палачинките, а дължината им може да достигне до половин метър.

Този интересен за нас хляб и днес се пече така, както преди 6 хиляди години - в глинени печки. Те имат форма на цилиндър и са вкопани в земята. Нагряват се бързо и залепеният по стените им слой от тесто бързо се изпича.

На много места в Армения имат обичай да приготвят лаваш за 3-4 месеца напред. Плоските питки трябва да са сухи, нареждат ги на купчини и ги съхраняват на сушина. Половин час преди консумиране ги навлажняват, покриват ги с кърпа и те стават отново меки като току-що изпечените.

Приготвянето на лаваш у дома не е сложна работа и е във възможностите на всеки начинаещ готвач. Повечето рецепти са с мая, но ако ще се консумират на деня, набухвателите може да се избегнат. Така хлябът ще е съвсем диетичен. Ето и рецептата за това лесно и питателно арменско изкушение.

Необходими продукти:

2 чаши брашно

2 лъжици олио или зехтин

Щипка сол

Около 180 милилитра вода

Приготвяне:

В дълбок съд се сипва брашното, солта и мазнината. Прибавя се водата и се замесва средно тесто - нито лепкаво, нито прекалено твърдо. Трябва да бъде гладко и приятно на допир.

Разделя се на 8 равни по големина топчета. Покриват се с кърпа и се оставят за половин час.

За изпичането на хляба е добре да се използва широк тиган с незалепващо покритие. Той се слага на умерен котлон да се загрее леко.

В това време първата питка се разточва на тънка кора, като се набрашнява плотът, за да не залепне при точенето. Кората се пече в тигана около половин минута от долната страна и после се обръща и се пече и отгоре.

В това време се разточва и втората и така до свършването им. По време на печенето те се надуват, макар че тестото не съдържа набухватели. Такива питки са за диетично хранене.

Лавашът може да се ползва за домашен дюнер или да се консумира като хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest