gotvach.bg»Статии»Любопитно»Хрупкавата история на любимия чипс

Хрупкавата история на любимия чипс

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
1582k
чипс
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
Практичен аксесоар за вашия дом:
Презареждаща се електрическа помпа за вода, USB зареждане
40.00 лв.
Виж ››

Чипсът, заедно с пържените картофки, са едни от господарите на световния кулинарен ред. Пристрастяващо вкусен и още по-любим заради хрупкавия си ефект, той е част от много менюта и рецепти. И като гарнитура, и в главна или в поддържаща роля, светът не може да му се насити.

А знаете ли откъде и как е започнал победоносния си поход? И неговото раждане, както това на много велики творения в кухнята, е дошло почти случайно.

То се е случило през 19 век, а негов създател е Джордж Крум, шеф готвач в Moon Lake Lodge, в Саратога Спрингс, щат в Ню Йорк. На 24 август 1853 година му се случил много труден клиент - любител на хубавата храна и изключително претенциозен. Смята се, че той е бил влиятелният магнат в железопътния бизнес Корнелиус Вандербилт. Предприемачът върнал на два пъти чинията си с пържени картофи, защото, според него, били прекалено дебели.

Силно раздразнен, Джордж Крум решил да даде добър урок на този киселяк и нарязал картофите на толкова тънки филийки, на колкото било възможно. Противно на всичките му очаквания обаче чипсът очаровал магната с вкуса си и пожънал голям успех. Тогава Джордж Крум решил да го включи в менюто си и дори да го направи специалитет на заведението. Много скоро чипсът става специалитет на града и много бързо получава името Саратога Чипс.

За съжаление, Джордж Крум бил афроамериканец и не успял да патентова изобретението си.

ядене на чипс

В действителност чипсът от това време се хапвал горещ и не приличал много на днешния чипс, който се сервира на стайна температура. На Джордж Крум обаче може да се признае и още една иновация. В края на 50-те години на 19 век той отваря собствен ресторант и на всяка маса поставя купа със студен чипс. Това се превръща в неговата запазена марка.

Но е трябвало да се изчакат още 73 години, за да прескочи чипсът от покривките на ресторантите към пикниците и по улиците. И това става благодарение на една калифорнийка, която през 1926 година започва да го продава в опаковки. И така чипсът се превръща в най-известния номад, който вече може да се яде навсякъде.

Така славата му започва да се разпростира, но истинският му бум става след 1942 година, когато е измислена машината за чипс, разработена от Херман Лей, амбулантен търговец от Американския Юг.

Днес Lay's е една от най-известните марки за Чипс в САЩ, а дори и в света.

А къде се яде най-много чипс? Едни от последните проучвания показват, че Великобритания и Съединените щати са двете страни, най-големи консуматори на вкусния хрупкав картоф в света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest