Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Богатите на глюкоза зеленчуци

Богатите на глюкоза зеленчуци

богати на глюкоза зеленчуци

Най-важен от всички монозахариди е глюкозата. Тя е основна единица в структурата на повечето хранителни вещества от групата на захаридите. При обмяната на веществата те се разпадат и преобразуват в други вещества, използвани от тялото като енергия.

Плодовата захар, както още се нарича глюкозата, участва в обмяната на веществата. При понижаването на нивото на глюкоза в кръвта или при прекалено високи стойности настъпва състояние на сънливост или загуба на съзнание, което в медицината се нарича хипогликемична кома. Диабетът е болестта, свързана с нерегулирани нива на веществото в кръвта.

В чист вид, като монозахарид, можем да я срещнем в плодовете и зеленчуците.

Какво значение има глюкозата за работата на тялото?

Глюкозата е най-важна за работата на мозъка. Мозъчните клетки смучат веществото директно от кръвния поток и го преобразува в такава форма, която могат да поемат. От нея произвеждат невротрансмисери и съзнателна мисъл. Затова мозъкът е добре да се храни с глюкоза, когато трябва да работи активно. Най-добре това да стане със зеленчуци, богати на плодова захар, тъй като заедно с нужното вещество за мозъка, тялото ще получи и много витамини и микроелементи.

картофи и тиква

Кои са зеленчуците с най-добро съдържание на глюкоза?

Най-богати на монозахариди са печените картофи. Добро е количеството им и в обработени по други начини картофи - във варените, пържените и в картофеното пюре съдържанието на монозахарида е съвсем малко по-ниско.

Тиквата е друг зеленчук, от който можем да си набавим глюкоза. Съдържанието на плодова захар поставя тиквата веднага след картофите.

Същото количество може да се набави от зелето и съвсем малко по-ниско - от морковите. Тъй като двата зеленчука най-често се комбинират при салатите, нуждата от глюкоза като храна за мозъка за деня може да се покрие напълно с порция зелева салата с моркови.

Цвеклото, царевицата, чушките, зеленият фасул, лукът и доматените продукти, включително патладжанът, наричан често син домат, са сред зеленчуците с глюкоза, които трябва да имаме в менюто. Те са особено ценни в периодите, когато ни е необходимо ясно съзнание, бистър ум и добра концентрация, за да се справим с някоя задача, натоварваща ума.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest