gotvach.bg»Статии»Любопитно»Соевият сос: 10 неща, които може би не знаете

Соевият сос: 10 неща, които може би не знаете

Храна за ДушатаХрана за Душата
Дарт Вейдър
1582k
Продукти в соевия сос
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Уникален на вкус и пълен с аромати - соевият сос не може да остане незабелязан! Той не просто впечатлява, а ни кара да го търсим, защото липсата на характер винаги личи.

Знаем вкуса му и знаем, когато ни трябва, но знаем ли всичко за него? Ето 10 факта за соевия сос, за които може да не сте чували:

Състои се от четири основни продукта

Соевият сос е резултат от процес на естествена ферментация. Той се състои от четири основни продукта - зърна от соя, пшеница, сол и вода. Всеки от тях се подбира внимателно. Зърната от соя най-напред се накисват за известно време във вода преди да бъдат сварени. Пшеницата се пече на висока температура, преди да бъде смляна, което помага да се ускори процесът на ферментацията ѝ. Солта се разтваря във вода.

Съдържа полезни вещества

Зърната от соя са причина соевият сос да съдържа протеини. Пшеницата осигурява въглехидрати. Тя обаче е и съставката, която придава аромат и онази известна сладост, която прави соевия сос така различен.

Солта, разтворена във вода, или иначе казано - подсолената вода, играе ролята за бързо разпространяване на бактериите по време на ферментацията, което я превръща в естествен консервант. Според много проучвания той е полезен и с витамините си К2, подпомага храносмилането и метаболизма, има антиоксидантни свойства.

Роден е в Китай

Произхожда от Китай

Прадядото на соевия сос е роден в Древен Китай и се е казвал jiang. Предполага се, че названието на соята и соевия сос води началото си от името на тази далечна роднина на консервираните храни. Тогава хората правели различни видове jiang - на базата на риба, морски продукти, зеленчуци или зърна. Но заради това, че зърнените култури били по-лесни за намиране и обработване, те се наложили като основни. След време Япония и другите съседни на Китай държави също започнали да правят « jiang » от зърна, което дава началото на соевия сос, такъв, какъвто го познаваме днес.

Фабриката в Япония

Но е пораснал в Япония

След като е влязъл в Япония, създаденият в Китай jiang е претърпял много и различни трансформации. Така постепенно той е еволюирал и се е превърнал във важна част от хранителната култура на японците. А те са му се отблагодарили подобаващо. Процесът за производството на естествено ферментирал соев сос е бил разработен и се е установил там през 17 век. Това е станало причина за постепенното му разпространение в цялата страна. Дотогава соевият сос се е произвеждал ръчно.

Има различни видове соев сос

Сладък, без глутен, за суши, за салата, с вкус на портокал, Терияки, за барбекю и още много видове могат да се открият по щандовете и в специализираните сайтове. Те са пригодени за кулинари със специални вкусове и нужди. Kikkoman например имат соев сос с 43% по-малко сол, пригоден за онези, които не обичат да им е солено. Има и такъв, който е разработен като марината за онези, които искат да овкусят с него печени или пържени меса.

Соев Сос

Невероятният цвят - реакция на Майар

Невероятният характерен цвят на соевия сос е резултат от това, което е прието да се нарича реакция на Майар. Тя се наблюдава от два до три месеца след началото на ферментацията. Глюкозата и останалите видове захар се свързват с аминокиселините и това води до оцветяването му в кафяво. Причината е меланоидът, който всъщност придава приятния “тен” на соевия сос.

Соевият сос потъмнява в резултат на окисляване, тоест при контакт с кислород. Съхранението му на ниска температура ускорява тази реакция. Затова и експертите препоръчват соевият сос да се държи в хладилник след отваряне.

Ферментиране на соевия сос

Ферментация с 300 аромата

Около 300 различни аромата, сред които такива, напомнящи цветя, плодове, дори кафе и уиски, се формират по време на процеса на ферментация, който продължава няколко месеца. Всеки от тези 300 аромата се съдържа в толкова малко количество, че човек наистина не може да го усети. Но всички заедно съставят соевия сос и го правят наистина неустоим и много апетитен. В сосовете на Kikkoman има още един уникален аромат - на печено, който е и една от причините той да стане известен в четирите краища на света.

Вкусът на умами - петият вкус на света

Човек познава сладко, кисело, солено и горчиво, но умами е петото усещане, макар и още непризнато официално. А неофициално то вече покорява света със соевия сос на Kikkoman. Хармоничната комбинация на вкусовете сладко, кисело, солено, горчиво и умами в него е една от формулите на успеха.

Соевият сос е изключително богат на естествени съставки от умами, които се формират по време на ферментацията. Те се състоят от приблизително 20 различни аминокиселини, получени при ферментирането на протеините.

Овкусяване на ястията със соев сос

Може да замените солта със соев сос

Ако искате да намалите консумацията на сол като цяло, можете да я замените със соев сос, най-добре натурално ферментирал. Петте основни вкуса - солено, кисело, горчиво, сладко и умами реагират едни с други. Всъщност именно умами допринася за усещането за соленост на ястията, а този вкус е широко застъпен в соевия сос на Kikkoman. Така че спокойно можете да се освободите от солта, когато го използвате и със сигурност няма да загубите нищо от вкуса на ястието, дори напротив.

Соев Сос Kikkoman

10. Специално шишенце за специален сос

Знаете ли, че шишенцето за соевия сос на Kikkoman е измислено специално от един от най-известните японски индустриални дизайнери, Кенджи Екуан. Днес то е част от експозициите в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, негово копие е част от колекцията на дизайнерския център в Рейн-Вестфалия, в Германия, а също и в музея за приложни изкуства във Виена.

Бутилката във форма на гарафа е от 150 мл и е доказала свойствата си от 1961 година до днес. Освен че е идеална декорация за масата, тя има и невероятни практични свойства - нейният перфектен чучур позволява сосът да се дозира до капка, а материалът, от който е направен, дава възможност да се ползва дълго, след като сосът овкуси ястията ни до последната си капка.

Соевият Сос

...........

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest