Кивито е витаминна бомба срещу пролетна умора
Kiwi is a Vitamin Bomb Against Spring Fatigue
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кивито е витаминна бомба срещу пролетна умора

Кивито е витаминна бомба срещу пролетна умора

Киви

Пролетта е сезонът, в който често ни наляга пролетна умора. Точно сега е моментът, в който трябва да "допингираме" организма си с витамин С.

Препоръчваме ви да се доверите на кивито. Зеленият плод е истинска бомба на витамин С - от 0.15 до 0.30%. Това е приблизително 10 пъти повече от съдържанието на витамина в лимона и касиса.

Освен това кивито съдържа фосфор, желязо, сяра, натрий и калий. Действа като мощен антиоксидант, естествен диуретик и регулатор на кръвното налягане. Ензимът актинин, съдържащ се в плода, гарантира тонизиращия ефект на организма.

Най-добре е да консумирате киви в сурово състояние, тъй като при термична обработка то губи своите качества.

Неслучайно зеленият плод е наричан плод на здравето. Освен при пролетно изтощение, приемайте киви, ако сте прекарали тежки инфекциозни заболявания, при тежки физически или умствени натоварвания, при лошо храносмилане.

Сокът на кивито също е изключително профилактично средство. Той повишава защитните сили на организма, пие се при простуди и инфекции.

Сок от киви

С всички тези качества, както и ниската му калоричност (само 49 калории за 100 грама), кивито печели награда за идеален плод за трапезата на дами, които са решили едновременно със засилване на организма и да се вталят.

Много важно е да запомните, че кивито трябва да изядете веднага, след като обелите мъхестата му кожичка. Ако престои обелено, винамин С бързо ще се разпадне от въздуха.

Имайте предвид също, че не трябва да прекалявате с кивито, защото може да предизвика алергични реакции. Особено при хората, които са чувствителни към полените на брезата. Причината е, че в кивито и семената на дърветата има еднакви алергени.

Алергичната реакция може да се характеризира със силен сърбеж в устната кухина, подуване на устните, отток на лигавицата на глътката, затруднено дишане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest