gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тиквено олио - същност и ползи

Тиквено олио - същност и ползи

Тиквено олио - същност и ползи
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Тиквата е толкова типична за есента, че се смята за неин символ. Свързваме я с безброй кулинарни изкушения с нейното главно участие - тиквеник, печена тиква с мед, тиквен пай или други напитки с вкус на оранжевия есенен плод.

За тези, които искат да имат нещо от американския гост на трапезата си през цялата година, е олиото от тиква. Продуктът има неизброими ползи за здравето и намира приложения в много аспекти.

Същност и получаване на тиквено масло

Тиквеното масло се получава в резултат на студено пресоване на самките на плода. Начинът на производство на мазнината дава възможност да се запазят всички полезни свойства на семките в получения продукт.

Ползи и приложение на олиото от тиквени семки

Течната мазнина, получена от семето на тиквата, се използва отдавна с лечебна цел. Тя укрепва съпротивителните сили на организма и го обогатява с необходимите му хранителни вещества. В съвременната лечебна практика се ползва главно за прочистване от вътрешните паразити, но с това свойство не се изчерпват всички възможности. Те наистина са много.

Триптофанът, ненаситените мастни киселини и много високото съдържание на антиоксиданти засилват метаболитните процеси и подобряват физиологичното здраве. Каротиноидите и мастноразтворимите витамини, особено рекордно високите количества на А и Е, на група В и С го правят много ефективно при превенция и лечение на диабет, тревожност, проблеми с простатната жлеза и дори рак.

Олио от тиквени семки

Тиквеното олио е полезно при бъбречни и чернодробни проблеми. Използва се при лечение на сърдечни заболявания. То подобрява работата на храносмилателния тракт. Подпомага хормоналното здраве при жените. Подходящо е за деца, тъй като съдържанието на цинк в него допринася за растежа. Запазва зрението, защото съдържанието на витамин А е по-високо от това в морковите.

Как да се използва олиото от тиквени семки?

Маслото, извлечено от семето на тиквата, е най-полезно, когато не се подлага на топлинна обработка. Тогава под въздействие на температурата се губят най-здравословните му качества, а вкусът му е горчив. Най-добре да се ползва в салатни дресинги, като може да се комбинира с други здравословни масла.

Важно е да е бутилирано и съхранението да бъде на тъмно и хладно неповече от 1 година.

Тъй като при окисляване мирисът е силен и неприятен, не бива от външната страна на бутилката да остават капки.

Странични ефекти от използването на олиото от тиквени семки не са регистрирани, но е известно, че то понижава кръвното налягане, затова хората с този проблем трябва да имат предвид факта при консумация на олиото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest