gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Семките на дюлите - ползи и приложение

Семките на дюлите - ползи и приложение

семки от дюля
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Свикнали сме, че преди консумацията на някой плод трябва да го обелим и задължително да премахнем семките му, ако има такива. Тази част на растенията обикновено е по-твърда, трудно смилаема е и това е причината да се игнорира. Това в повечето случаи ни лишава от разнообразни хранителни вещества.

Всяка семка на дюлата е богата на биологично активни вещества, които са катализатор на биохимичните процеси в тялото. В семките е есенцията на генетичния материал, от който се развива растението. Консумацията му обновява тялото, зарежда го със силата на плода.

Друго преимущество на семето е, че представлява баласт и с него се подобрява пасажът на червата. Тъй като събират всички полезни вещества на цялото растение, семките влияят положително на здравето. За целта е нужно да се разкъса твърдата обвивка, защото иначе организмът ги изхвърля неизползвани.

От тази база можем да предвидим какво може да ни даде семето на дюлята. Освен витамини А и С; повечето витамини от група В; минерали като калий, калций, фосфор, магнезий и захари, семето дава в добавка още вещества, които служат за лечебни цели.

В обвивката на семката се намира голям процент слузно вещество. С накисване се получава разтвор от слузта, който има омекчаващ и противовъзпалителен ефект при възпаление на дихателните органи и храносмилателната система.

ползи от семената на дюля

Препоръчва се семките на дюлите да се киснат в студена вода, за да се предотврати извличането на съдържащия се гликозид амигдалин, който е отровно вещество. Извлекът се използва при ларингитни, фарингитни и гастроентеритни оплаквания.

Билкарите съветват при прием на дразнещи стомаха лекарства да се консумира дюля със семената, за да може слузното вещество да тушира вредното действие на лекарството.

В подходящ разтвор семето се използва и срещу напукана и изгорена кожа. За външна употреба се приготвя лек като семената се накисват във вода и се разклащат активно до получаване на слузеста течност.

В народната медицина се препоръчва при упорита кашлица да се пие отвара от дюлево семе, смесена с билката подбел.

С варено дюлево семе в миналото се намазвали гърдите на кърмачките, заради противовъзпалителния ефект, който семената на този чуден плод притежават.

Прочети още за какво са полезни листата от дюля, как да си направим чай от дюля, как да изсушим дюли и как да съхраняваме дюли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest