Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Храни, които образуват слуз в тялото

Храни, които образуват слуз в тялото

Кристина БоневаКристина Бонева
Помощник Готвач
1823195
Храни, които образуват слуз в тялото
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Образуването на слуз в организма е неприятен проблем, който обаче лесно може да се разреши с помощта на подходяща диета. Слузта е нормален секрет, необходим за правилната работа на организма, но натрупването ѝ в тялото може да доведе до отключване на различни заболявания.

Тя се произвежда след попадане в човешкото тяло на различни бактерии, гъбички, прахови частици и други микроорганизми. Независимо от начина, по който се е натрупала слузта, човешкият организъм се опитва да се освободи от нея.

Ясен знак за това е секреция от очите, ушите, носа, често заболяване от гнойна ангина, наличие на храчки, циреи, гнойни пъпки по тялото, диария. Някои определени продукти също допринасят за прекомерното слузоотделяне.

Храни, които образуват слуз в тялото

Ето приема на кои слузообразуващи храни трябва да ограничите, за да се справите с този неприятен проблем.

1. Млечни продукти

Всички млечни изделия предизвикват обилно отделяне на слуз. Положението може да се влоши допълнително, ако похапвате от тях в момент на настинка и обилно секретиране на носа. В такива моменти е препоръчително да прекратите консумацията най-вече на прясно мляко. Трябва също да ограничите приема на кисело мляко, масло, сметана, сирене, извара и кашкавал.

2. Месо и яйца

Животинските продукти съдържат протеини, които пък, от своя страна, провокират отделянето на секрети от организма.

3. Глутен

Храни, които образуват слуз в тялото

Всички продукти, които съдържат глутен, предизвикват секреция на органите на тялото. Това са пшеница, ръж, брашно, соя. И тъй като бялото брашно е в основата на всички хранителни изкушения, е задължително да прекратите консумацията му, за да се избавите по-лесно от секретите. Това ще рече, че трябва да забравите за белия хляб, тестените закуски, торти, бисквити, зърнени закуски, спагети, макарони, юфка, както и продукти съдържащи жито и соя.

4. Определени плодове и зеленчуци

Храни, които образуват слуз в тялото

В тази група влизат картофи, зеле, царевица и банани. Тези продукти увеличават секрецията и е добре да ги избягвате, в случай че страдате от обилното ѝ отделяне.

За да се справите със слузта в тялото освен ограничаване на консумацията на гореизброените продукти е добре да включите в менюто си храни с фибри - зърнени и бобови храни, ядки и много пресни плодове и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Потребител#246506
Абсолютно със съгласна със съдържанието на статията! Ние вече около година не консумираме месо и значително сме намалили млечните продукти, а когато сме болни вкъщи и особено децата - задължително спираме и млечните!
0
0