gotvach.bg»Статии»Любопитно»Малките помощници в кухнята

Малките помощници в кухнята

Ваня СтойчеваВаня Стойчева
Помощник Готвач
37258
Малките помощници в кухнята

Вероятно ако имате деца, ви се е случвало да чакате гости, да бързате да приготвите основно, салата, десерт, но да няма кой да ви помогне с мъниците вкъщи и да се налага да гледате и тях. В този случай няма и големи деца - ако те са достатъчно големи, за да могат да ви помогнат, е малко вероятно да искат да го направят.

Какво ви остава, освен да ангажирате децата с нещо достатъчно лесно, но забавно и малко цапащо, за да могат да го правят и без ваш контрол, и да не си отваряте допълнителна работа по почистване след тях.

Какво може да е това занимание за деца - безопасно, занимателно и чисто? На 13 септември в САЩ отбелязват деня на децата в кухнята, които превземат мястото за вкусотии. Целта е децата да се научат на отговорности, да участват в планирането на дневното меню и да научат повече за полезните свойства на храните и кои точно са наистина полезните храни.

Децата обичат да подражават на възрастните, затова те искат да виждат резултата от своя труд и да се чувстват значими. Прекрасно е, но те все още нямат критичен поглед и не осъзнават как се очаква да изглеждат произведенията им, за да са на вечерята на мама. Тук с ваша помощ те ще заемат подходящата роля, за да бъдете доволни всички.

Изрязване на формички

Помощници в кухнята

Предвидете в менюто си дребни сладки. Подмесете меко тесто и оставете децата да изрежат формичките: сърчица, детелинки, слънца, мечета. Всички тези прекрасни формички занимават децата и те с желание и внимание помагат в приготвянето им. Можете да разчитате на тях дори да ги подредят в тавата, децата са страхотни помощници за тази задача.

А когато дребните сладки се изпекат и изстинат, е ред на децата да ги слепят и украсят. Подгответе им необходимият крем или сладко, покажете им как се прави и обърнете внимание на това, че храната трябва да е красива и чиста, предварителното измиване на ръцете преди всяка дейност, свързана с готвене, е много важно. А подредената и красиво изглеждаща храна може да накара всеки да я опита и по този начин да оцени труда им.

Дайте им творческа работа

Деца в кухнята

Нека те приготвят най-интересният плодов десерт. Измийте им плодове и ги нарежете на подходящи за консумиране парчета, оставете децата да измислят от тях най-забавните животни и да ги подредят в чинии (порции) по цветове и форми. По-сръчните деца могат да добавят течен шоколад и с помощта на клечки за зъби да впечатлят гостите с креативност и забавни произведения.

Не позволявайте на децата да смесват плодове със зеленчуци в произведенията си, не е възпитателно и не изглежда красиво.

Ангажирайте предварително децата си с оригами

Когато имате много работа и никакво време за губене, дайте пакет салфетки на децата и ги накарайте да приложат на практика уменията си да сгънат салфетките в най-любимите им форми от оригамито, което практично сте практикували няколко дни преди важния за вас ден. А така, ако някоя от салфетките е станала добре, ще влезе в употреба и ще имате една допълнителна тема за разговор на масата. Ако ли пък не, разходът ви за салфетки няма да е много значителен на фона на времето, което сте си осигурила.

А в тези моменти вие също можете да си помогнете сама, като не оставяте всичко за последният момент. Поетапно няколко дни предварително си подготвите рецептите и необходимите продукти, десертите и ордьоврите, които могат да издържат.

Разпределете ролите на децата в кухнята и как те ще се включат, за да ви помогнат или да изключите възможността да ви пречат. Ако често ги оставяте да ви помагат в кухнята, скоро те ще се научат какво искате и ще знаят как да подредят хубаво приборите, как да подредят красиво чиниите, как да направят равно слепени сладки, навити кифлички или прекрасни салфетки във формата на лебеди.

За умелият домакин разликата между красивата и перфектната вечеря е само в детайлите, ако имате добър екип, винаги ще предложите на гостите си прекрасно посрещане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest