gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Дефицит на микроелемента бор

Дефицит на микроелемента бор

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
21747104
Дефицит на микроелемента бор
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Един от необходимите микроелементи (микронутриенти) в човешкото тяло е борът. Около половината от общия елемент в човешкото тяло е в костите на скелета и зъбите. Значително о небор присъства в кръвната плазма на новородени бебета, но вече от първите години от живота това количество се намалява. Освен това борът присъства в мозъка, белите дробове, мускулите, лимфните възли, черния дроб, бъбреците, както и в тестисите при мъжете.

Роля на бора в човешкото тяло

Микроелементът бор участва в минералния и енергийния метаболизъм. Неговата роля във формирането на костната и мускулната тъкан е особено важна. Елементът участва активно в развитието на мускулно-скелетната система в детството и юношеството. При възрастни и в напреднала възраст борът е отговорен за нормалното функциониране на ставите. Предпазва организма от развитието на остеохондроза, артроза, артрит. Този микроелемент е особено важен за жените по време на менопаузата. Адекватното съдържание намалява риска от остеопороза.

Борът участва в регулирането на правилното съотношение на калций и фосфор в костната тъкан. В допълнение към директния ефект върху образуването на скелета елементът влияе върху опорно-двигателния апарат чрез витамин D. Той насърчава прехода на неактивната форма на този витамин към активната, която се случва, както знаете, под въздействието на слънчевата светлина.

Микронутриентът има значение за нормалното функциониране на хормоналната система на организма. Под негово влияние се увеличава производството на женски полови хормони (естрогени) и мъжки тестостерон. Микроелементът е особено важен за жените по време на менопаузата, той облекчава неприятните симптоми на този период.

Елдата съдържа бор

Участвайки в енергийния метаболизъм, борът насърчава изгарянето на мазнини. Той е част от ензимите, участва в синтеза на нуклеинови киселини, протеини. Хранителното вещество намалява количеството оксалати и по този начин има отличен профилактичен ефект срещу камъни в бъбреците, подагра.

Взаимодействието на бор с други минерали е свързано с биологичната му роля в организма. Най-тясно взаимодейства с магнезий, калций, флуор. Има ефект върху концентрацията на витамин D. Инхибира действието на витамин С, намалява абсорбцията на биофлавоноиди. Съединенията на бор имат противотуморен и противовъзпалителен ефект, а също така допринасят за нормализиране на липидния метаболизъм.

Дефицит на бор

Дневната нужда на човека от бор е 1-3 мг. Малко повече бор е необходим за жени по време на менопаузата, спортисти с интензивни тренировки. Нуждата от хранителния елемент може да бъде осигурена с пълноценно хранене.

Остър дефицит на микроелемента бор е рядък. Признаците за липса на бор в организма са подобни на явленията на недостиг на витамини и остеопороза:

- незначителна болка в ставите по време на упражнение;

- дисбаланс на половите хормони;

- артрит, артроза, остеохондроза, остеопороза;

- понижен имунитет.

Недостатъчният прием на микроелементи в тялото или проблеми с усвояването му често водят до хронична липса на елемента без проявата на ясни симптоми. По правило дефицитът на микроелементи засилва хода на други патологични процеси. Ходът на дистрофични процеси в съединителната и костната тъкан се влошава при артроза, артрит, остеохондроза. Клиничните прояви на остеопороза се засилват, болестта се развива по-рано.

Дефицитът на бор провокира развитието на захарен диабет, появата на ранна менопауза, камъни в пикочните пътища.

Особено негативно влияе недостатъчният прием на бор с върху женското тяло. Това води до нарушаване на хормоналния статус, развитие на мастопатия, онкологични новообразувания в репродуктивната сфера.

Източници на бор за човешкото тяло

Храненето е основният източник на микроелемента бор и обикновено е достатъчно за поддържане на нормални стойности в организма. Растителните храни го съдържат много повече от животинските храни.

Бобовите растения съдържат бор

Предимно бобовите растения са богати на бор: боб, грах, леща и др.

Високо съдържание на този важен микроелемент има в елдата. От зеленчуците най-много се съдържа в броколите, цвеклото, доматите.

Кайсии, круши, ябълки, грозде, киви, череша, авокадо - съдържат достатъчно количество бор.

Ядки, мед - отличните източници на бор.

В млякото и млечните продукти има много малко от микроелемента. Месото и рибата също са бедни на бор. Но в морските дарове е достатъчно.

Внимание! Предозиране с бор чрез храната е почти невъзможно. При употреба под формата на хранителни добавки спазвайте дозировката. Предозирането прави елемента токсичен и води до тежки последствия!

Интересно

В Израел, където питейната вода съдържа високи концентрации на бор, артрит и артроза се срещат само при 10% от населението на страната, докато в страни, където водата и храната са бедни на това вещество, тази цифра достига 70%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати