gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е фростинг и как се прави?

Какво е фростинг и как се прави?

Какво е фростинг и как се прави?
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
11.00 лв.
Виж ››

Фростинг или айсинг са синоними за едно и също понятие, което наричаме още глазура. Глазурата е сладка кремообразна маса, направена от захар и течност, най-често вода или мляко. Понякога може да бъде обогатена с други съставки като масло, сирене крема, ароматизатори или яйчен белтък. Добавеният белтък дава наименованието кралска глазура.

Служи като ледена глазура на различни печива - торти, бисквити, мъфини. Тя може да бъде разнообразена с цветно сладкарско багрило в различни цветове, с поръсване, ядливи декорации и други украси, придаващи красота и стойност на обикновеното печено изделие.

Най-простият фростинг съдържа пудра захар и вода. Може да се оцвети или овкуси, като водата се замени с лимон например. По-сложният фростинг се постига чрез разбиване на мазнини в пудрата захар или чрез топенето на мазнината и захарта заедно или с използване на белтък за получаване на така наречения кралски айсинг.

Фростинг/глазура за мъфини

Самата глазура се нанася върху основата, която ще украсява, с някакъв прибор - нож, шпатула, чрез накапване или потапяне, чрез разточване и покриване на цял тортен блат. Тя може да се ползва между блатове, или да се покрие цялостно или частично горната част на торта или друг печен продукт.

Практиката, наречена фростинг или айсинг, е въведена през ХVІІ век. Най-ранните опити обаче датират около 1600 година и от 1683 година вече е употребен терминът айсинг.

Практикуването на фростинг придава на кулинарните продукти индивидуалност, защото в тях са вложени любов, старание и лично творчество. Ръчно нарисуваната бисквита е безценен подарък за празник, защото е уникална сама по себе си и е единствен екземпляр със своята украса.

Ето как да си направим домашна глазура за украсяване на бисквити или торта за празник.

Необходими продукти:

1 яйчен белтък

¼ килограм пудра захар

1 лъжичка царевично нишесте

1 лъжичка лимонов сок

1 ванилия

Приготвяне:

Приготвяне на фростинг - глазура

Всички съставки без лимоновия сок се смесват в купа и се разбиват с миксер 3 минути на ниска скорост на уреда. Прибавя се лимоновият сок и се разбива още няколко секунди.

Полученият крем е гъст и поставен в шприц, с него могат да се направят цветя и фигури.

Ако се разбие с още малко вода, може да се накапе върху бисквитите или тортата във вид на точки или да се получат други рисувани фигурки.

Така украсените печива съхнат на стайна температура. Когато са напълно готови, могат да се съхраняват в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest