Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Тези напитки и храни водят до обезводняване

Тези напитки и храни водят до обезводняване

Тези напитки и храни водят до обезводняване
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.
93.94 лв.
Виж ››

Обезводняването, известно и като дехидратация, може да доведе до сериозни здравословни последици, включително изтощение, замаяност, гадене и т.н. На първо място е много важно да знаете, че трябва винаги да приемате достатъчно количество вода дневно, особено ако спортувате или пък навън е прекалено горещо. Водата е здраве!

Но има и редица храни и напитки, които могат да доведат до дехидратиране на тялото ни. Ето кои са те:

1. Кафе

Да, любимото ни сутрешно кафе трябва да бъде консумирано заедно с чаша вода. Това е и причината в много кафенета по света то да се поднася именно по този начин. Доказано е, че то води до дехидратация и с него изобщо не бива да прекалявате.

2. Подсладените напитки

В това число влизат не само всички газирани и енергийни напитки, за които си знаем, че са пълни със захар или с подсладители, но и най-обикновените натурални сокове. Четете внимателно етикетите на всички напитки, за да сте информирани какво точно консумирате.

3. Храните, които са богати на протеини

Тези напитки и храни водят до обезводняване

Преди да ни се "скарате", позовавайки се на теорията, че протеините са много полезни и без тях не можем, първо ни изслушайте. В случая - прочетете. До дехидратация на организма ни може да се стигне, ако сте решили да се подложите на стриктна високопротеинова диета и забравите за всички ползи, които ни носят въглехидратите. Или казано иначе - храните се небалансирано, залагайки само на "протеините". Това няма как да не доведе до обезводняване на тялото ви.

4. Аспержи и червено цвекло

Суперползени зеленчуци и няма две мнения по въпроса. Ако сте прекалили с консумацията им обаче, вероятно сте забелязали, че цветът на урината ви е променен. Това се дължи на факта, че те са натурални диуретици и трябва да бъдат консумирани редовно, но в контролирани количества.

Тези напитки и храни водят до обезводняване

5. Пържени храни и солени храни

Пържените храни, както и панираните, се консумират обикновено поръсени със сол (типичен пример са пържените картофки), а солта категорично води до обезводняване. Което логично означава, че всички солени храни, независимо дали са пържени или панирани, биха дехидратирали организма ви.

За край ще добавим, че не можете да се лишите от всичко, което ви е по вкуса, а просто да не прекалявате с него. И за повече сигурност го консумирайте заедно с чаша вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest