Яжте протеини за по-здрави кости
Eat Protein for Stronger Bones
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Яжте протеини за по-здрави кости

Яжте протеини за по-здрави кости

Протеини
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret-22%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
57.00 лв.
Виж ››

Колкото по-богата на протеини храна фигурира в хранителния ви режим, толкова по-малки са рисковете да пострадате от фрактури на костите.

Това е изводът на учени от Бостън, които изследвали 946 пенсионери.

И така, какви са правилата, за да се застраховате от счупвания? Много лесни и прости. Единственото нещо, което трябва да правите, е да консумирате месо, яйца, риба, сирене, извара, кисело мляко и млечни продукти. Зеленчуците, зърнените храни, ядките, семената също са източници на протеини.

Всички тези продукти помагат за изграждането на силна мускулатура на краката, което намалява шансовете за навяхвания при падане. Новите изследвания показват, че протеините са тясно свързани с плътността и силата на костите.

Протеинова храна

Експертите препоръчват приема на минимум 46-56 грама протеини дневно.

Протеините, наричани още белтъчини, са органични съединения, изграждащи клетките на живата материя – кости, мускули, мозък и вътрешни органи. Думата протеин произлиза от гръцката протос. Означава първичен или от първостепенна важност.

Протеините се състоят от прости молекули - аминокиселини. От своя страна те са прости химични съединения от въглерод, водород, кислород, азот и сяра. Протеините съдържат 500 или повече аминокиселини.

На организма са необходими белтъчини, за да изгражда клетъчната си структура. Недостигът от протеини причинява умора, отпадналост, намалява имунната защита и здравината на костите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest