gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»С кои храни можем да понижим кръвната захар?

С кои храни можем да понижим кръвната захар?

полезни храни за понижаване на кръвната захар

Диетите са важен елемент от методите за контрол на захарта в кръвта. Те са особено важни при диабет тип 2, който е нелечим, и води често до сериозни усложнения. Проведените проучвания показват, че има много хранителни продукти, които влияят добре на глюкозата в кръвта. Ето някои от полезните храни, подходящи за понижаване на кръвната захар:

Бадем

Бадемите се отличават с нисък гликемичен индекс, протеин, полезни мазнини, влакна, антиоксиданти. Те не водят до покачване на теглото и същевременно засищат.

Ябълка

Това е един от най-богатите източници на флавоноиди, които предотвратяват нарушенията в работата на панкреаса, резултат на оксидативния стрес. Този плод е добра профилактика срещу диабет тип 2.

Черен шоколад

Сладкарското изкушение, любимо на толкова много хора, намалява инсулиновата резистентност, при което клетките не реагират правилно на инсулина, а това често води до неинсулиновозависим диабет.

Канела

канелата намалява кръвната захар

Ароматната и топла подправка повишава секрецията на инсулин и съответно допринася за по-добър контрол на диабета. Тя е отлична за понижаване на кръвната захар.

Зеленчуци с жълт и оранжев цвят

Обагрените в жълто и оранжево моркови, сладки картофи, гуава, манго и тиква съдържат каротеноиди, важни за глюкозната толерантност.

Чесън

Зеленчукът, богат на алицин, понижава кръвното и хорестерола и прави кръвоносните съдове по-пластични, което помага за понижаване на кръвната захар.

Джинджифил

Тази подправка може да подобри контрола в дългосрочен план на кръвнатс захар при болни от диабет тип 2. Екстрактът от корените на джинджифила понижава нивото на захарта в кръвта.

Артишок

артишокът помага за намаляване на кръвната захар

Артишокът, наречен йерусалимски артишок, съдържа инулин, а той стабилизира кръвната захар.

Чай

Чаят, особено зелен и бял, е характерен с антиоксидантите, които повишават инсулиновата чувствителност.

Червен портокал

Червеният портокал съдържа цианидини и делфинидини. Това са 3-глюкозиди, стимулиращи производството на инсулин. Те влияят благотворно на глюкозния толеранс на организма.

Медицинските консултанти съветват при проблеми със захарта и особено при наличен диабет да се спазва диета, включваща тези и други подходящи храни, с които да се постигне по най-лесен и приятен начин контрол над опасните за здравето нива на кръвна захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest