Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»По-малко калории - по-здраво сърце

По-малко калории - по-здраво сърце

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
2586715
По-малко калории - по-здраво сърце
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Хората, които спазват диетата за ограничаване на калориите в продължение на две години, губят тегло и мазнини и са имали значителни ползи за здравето, открива ново проучване.

Дори здрави, млади и стройни хора могат да се възползват от намаляването на 300 калории на ден от диетата си - проста промяна в начина на живот, която може да доведе до голяма полза за здравето на сърцето, откри проучването.

Авторите на проучването казват, че този подход може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване, което вероятно ще увеличи дълголетието.

Хората, които са спазвали диетата за ограничаване на калориите в продължение на две години, са имали по-ниско кръвно налягане, по-нисък общ холестерол, по-нисък риск от метаболитен синдром и подобрения в чувствителността към инсулин, съобщават изследователите в The Lancet Diabetes & Endocrinology с водещ автор проф. д-р Е.Краус.

Те също губят средно около 16 килограма, 71% от които са мазнини. Това е първото средносрочно проучване за ограничаване на калориите при хората.

Проучването проследява 218 души, подбрани на случаен принцип да намалят 25% от калориите от редовната си диета в продължение на две години, или да продължат да се хранят точно както винаги през този период.

По-малко калории - по-здраво сърце

Участниците са на 21-50 години, здрави и слаби или с леко наднормено тегло. Различни аспекти на тяхното здраве са измерени в началото, включително кръвно налягане, холестерол, риск от метаболитен синдром и инсулинова резистентност.

Храната на хората, които спазват диетата, е приготвяна в клиничните центрове за първия месец, за да разберат как изглежда 25% намаление на дневните калории. Те също така са посъветвани относно основите на ограничаването на калориите – например, намаляване грамажа на пържолата. Но изследователите не са се опитали да променят основната им диета.

Хората от контролната група са продължили нормалния си режим на хранене без никаква диетична намеса или консултация.

Хората на диета са помолени да поддържат намалението на 25% от дневните си калории в продължение на две години, но средно те са консумирали 300 калории по-малко на ден. Дори при това намаление, техните кардиометаболитни рискови фактори са значително намалени, отбелязва проучването. Те също са загубили около 10 процента от телесното си тегло, повечето от мазнините.

Защо ограничаването на калории би било толкова полезно?

По-малко калории - по-здраво сърце

Не всичко се дължи само на промяната на теглото. Има нещо друго в ограничаването на калориите, което изглежда има ползи за кардиометаболитните фактори, които всъщност не разбираме.

Комбинирането на ограничаване на калориите с други стратегии като периодично гладуване, диета с ниско съдържание на въглехидрати или средиземноморската диета може да помогне на хората да се придържат към здравословен начин на живот, който осигурява стройно тяло в дългосрочен план - оптималният начин за насърчаване на дълголетието.

Първото нещо, което Краус казва на пациентите си, които трябва да отслабнат, е:

Спрете да ядете нещо след вечеря. Просто не закусвайте, след като станали от масата за вечеря. Това обикновено ще реши проблема, каза той. - Хората идват в моята клиника и ми казват, че хапват купа със сладолед, преди да си легнат, а аз просто им припомням, че тези калории няма да се използват - те ще се съхраняват - и това е излишен калориен прием, от който те нямат нужда.

Определете несъществен компонент от вашата диета, който лесно можете да пропуснете. Обикновено това е парче хляб, в което има 100 калории, каза Краус. Поне първоначално бройте калории всеки ден, за да знаете как изглеждат 300 калории и какво всъщност ядете. След известно време инстинктивно ще разберете какво да ядете и какво да пропуснете.

Диетата с ограничаване на калориите може да изисква много умствена насоченост и дисциплина, за да се поддържа, но може да се постигне чрез консумация на различни нискокалорични плодове и зеленчуци, богато на фибри, постни растителни и животински протеини и здравословни за сърцето мазнини.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest