gotvach.bg»Статии»Любопитно»Сурими - какво трябва да знаем?

Сурими - какво трябва да знаем?

VIČIVIČI
Новак
136
Сурими Продукти

Голяма част от европейците знаят много добре, че популярните рулца от раци, съвсем не са направени от месо от рак, а от сурими. Въпреки това, когато някой ги попита какво представлява сурими, повечето от тях просто вдигат рамене или изричат отговор, който е доста далеч от истината. Точно затова решихме да споделим с истината за този рибен продукт.

„Сурими е хранителен продукт с древен произход, за който се носят най-различни митове в по-голямата част на Европа и до днес. Историята му започва от Япония, като негова родина, и датира от над 9 века. Въпреки това, глобалното търсене на морския продукт, възникнал в Далечния Изток преди почти хиляда години, постоянно расте. Основната причина за това е, че сурими е лесно достъпен източник на риба, която от своя страна съдържа основни и жизненоважни за човека вещества. В някои страни рибата е много скъпа, а в други просто не се предлага такава“, споделя мениджър от една от най-големите компании, производители на сурими в света.

Експертът изброява някои важни факти за произхода, състава и калориите на продукта, които ясно показават, защо трябва да присъства на нашата трапеза.

1. Древна технология за преработване

Този начин за преработване на риба датира от периода Камакура в Япония, в началото на миналото хилядолетие. Разбира се, днес съществува много по-модерна технология, която хората не използват ръцете си, за да правят сурими, но самият продукт и начина му на приготвяне не са се променили много.

Това е натурален продукт, който се състои от белезникава паста без мирис и вкус, направена от фино смляно и чисто месо от риба.

Рулца от раци

2. Здравословен продукт от японската трапеза

Японците създават и консумират сурими в продължение на много години. Те са народ, известен със своето добро здраве и здравословно хранене. Средната продължителност на живот в страната е най-дългата в света, а продукт, който е вреден за хората не би могъл да оцелее повече от хилядолетие.

3. Високо съдържание на чисто месо от риба

Висококачествените морски дарове съдържат около 30-50% риба. Трябва да се отбележи, че тук става дума за чист рибен протеин, понеже водата и мазнините се отстраняват по време на производствения процес. Това означава, че сурими съдържа повече рибено месо на килограм, отколкото самата риба. За приготвянето на 1 кг сурими са необходими 3-4 кг риба.

4.Сурими се прави от морска риба

Както в древността, така и днес, морският продукт се произвежда единствено от риба, уловена в морето, като хек, минтай и други видове бяла риба.

Сурими салатка
Снимка: VIČI

5. Сурими е продукт с малко калории и никакъв холестерол

В процеса на производство се извличат както рибните кости, така и техните мазнини - за сравнение, 100 г сурими съдържа 90-100 калории.

6. Сурими съдържа висококачествен протеин

Освен риба, сурими продуктите съдържат и голямо количество яйчен белтък – в 100 г сурими има около 9 г протеин.

7. Богат на витамини и минерали.

Когато ядете сурими, получаване същото количество хранителни вещества, които си набавяте, ако консумирате риба – не само протеини, а и магнезий, витамин B12, фосфор и селен.

Сурими

8. Предпочитан продукт от много вегетарианци

Ако е направен по традиционния японски метод, сурими си е рибен продукт, който не би бил най-добрият избор за вегани. Въпреки това, той е предпочитана храна от все повече вегетарианци, които не ядат месо. Веганите също могат да разнообразят менюто си с продукти, подобни на сурими, но направени от соя.

9. Един продукт с много вкусове

Съществуват разнообразни и интересни рецепти за приготвянето на сурими. Сами по себе си, пръчиците, наподобяващи по вкус на рачешко месо, могат да бъдат приготвени по безброй различни начини. Може да се използват като основна съставка в топли или студени салати, палачинки, яхнии и т.н. Ето защо, вкусът на ястието се определя от всички съставки в него, а не единствено от самите сурими и няма как да бъде винаги един и същ.

10. Готов за консумация

Всъщност, едно от най-големите предимства на този метод за приготвяне на риба е, че продуктът е напълно готов за ядене. При правилно съхранение, сурими са годни за употреба до два месеца от датата на производство. Ето защо, сурими е идеален избор за всички поводи, било то бърз обяд, изискана вечеря, дълго пътуване или лека закуска.

Сурими е един от най-простите и евтини начини за разнообразяване на здравословното меню – просто добавяте питателен рибен продукт към диетата си. Това е чудесен продукт за хора, които спортуват активно и държат да бъдат в добро здраве и в хармония със себе си, стремейки се към здравословен начин на живот.

В България сурими продукти, пушена и маринована риба, рибни пръчици, морски дарове, херинга и други рибни продукти, можете да намерите под марката VIČI – лидер в хранително-вкусовата промошленост в Литва. Компанията майка Viciunai Group е специализирана от дълги години в производството на сурими, риба и различни хранителни продукти.

Продуктите на VICI

В портфолиото на компанията има над 3000 продукта под марките VIČI, Esva, Columbus, които се изнасят по цял свят, а някои от тях под марката VIČI можете да намерите в големите градове във веригите Billa, Кауфланд и Фантастико.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest