gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Пет причини да пиете чай Ройбос всеки ден

Пет причини да пиете чай Ройбос всеки ден

Petra VasilevaPetra Vasileva
Новак
3514
Пет причини да пиете чай Ройбос всеки ден
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Чаят Ройбос е много харесван от милиони хора по света заради своя приятен и свеж вкус, но и заради ползите върху здравето. Той е консумиран в Южна Африка от векове, но едва през последните 20 години стана популярен и в останалата част на света.

Ройбос е изключително ароматен, вкусен и не съдържа никакъв кофеин. Което го прави чудесна алтернатива на черния и зеления чай. А, африканците твърдят, че е мощен антиоксидант, който предпазва от рак и сърдечни заболявания.

Чаят се прави от листата на храст, който вирее по западното крайбрежие на Южна Африка.

Ройбос се консумира по два начина – ферментирал, когато листенцата му придобиват червено-кафяв цвят или зелен. В тази форма обаче се среща много по-рядко и цената му е значително висока. Освен горещ заради сладкия си вкус този чай е много популярен и като студена напитка.

Ето пет причини, заради които си заслужава да пиете Ройбос всеки ден:

1. В него има минимално количество танини и никакъв кофеин

Ройбос

Затова ако сте любители на чая, но ограничавате консумацията му заради нивата на приемания кофеин, тази напитка може да бъде чудесна алтернатива за вас. В нея има много малко нива на танин, които намаляват свойствата на организма да абсорбира някои важни вещества като желязото например. В черния и зеления чай пък има оксалова киселина, която отсъства напълно при Ройбоса. Смята се, че прекомерната консумация на това химично съединение увеличава риска от камъни в бъбреците.

2. Ройбос е пълен с антиоксиданти

Добре знаем, че те предпазват клетките от вредите, които нанасят свободните радикали. Доказано е, че е с времето консумацията на този чай намалява риска от някои болести, сред които са сърдечни проблеми и дори злокачествени заболявания. Проведено проучване сред 15 души е показало, че след употреба на Ройбос нивата на антиоксиданти в кръвта им се е увеличила с около 3%, а когато са пили от зеления Ройбос, те дори са достигнали 6.6%. Всички те са приели половин литър чай, направен от 750 мг растение.

3. Подобрява здравето на сърцето

Заради антиоксидантите в него, Ройбос е много полезен за сърдечната дейност. В чая има натурални инхибитори на ангиотензин-конвертиращ ензим, по-известни във фармацията като ACE-инхибитори, които се използват за лечение артериална хипертония и сърдечна недостатъчност. Също така Ройбос може да намали лошия холестерол в организма и да увеличи нивата на добрия. Именно лошият холесторол се смята за отговорен за инфаркта.

Ройбос чаят действа превантивно при ракови заболявания

4. Може да намали риска от ракови заболявания

Ройбосът има високо съдържание на кверцетин и лутеолин, за които е доказано, че повлияват раковите клетки и могат да предотвратят растежа на тумори. Тук трябва да отбележим, че тези съставки се съдържат в по-големи количества в някои плодове и зеленчуци. Въпреки предполагаемо добрия ефект на този етап няма проведени изследвания върху раково болни и как им влияе този вид чай.

5. Повлиява добре при Диабет 2

Това се случва благодарение на аспалатина, който се съдържа в листата на Ройбос. Изследванията върху мишки показват, че този вид флаваноид балансира нивата на кръвната захар и намалява инсулиновата резистентност на клетките.

Има ли възможни странични ефекти?

Като цяло този чай е смятан за безопасен. Съществуват обаче твърдения, че при консумация на големи количества е възможно черният дроб да започне да отделя повече ензими. Също така се смята, че не е добре да се приема от хора с хормонални проблеми, тъй като може да стимулира свръхпроизводство на женския хормон естроген. Но отново говорим само при прием на огромни дози от чая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest