gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които борят възпаленията в тялото

Храни, които борят възпаленията в тялото

антиоксиданти срещу възпаленията в тялото
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Възпаленията в тялото помагат на организма да се пребори с дадена инфекция или рана. От друга страна, хроничното възпаление е вредно – защото може да доведе до различни заболявания.

Рискът се повишава, когато в живота ни има стрес, храним се вредно или имаме ниска двигателна активност. Добрата новина – подходът, който можем да предприемем, може да бъде естествен. Един от начините да си помогне – чрез храната.

Плодовете са едни от най-полезните храни срещу възпаленията в тялото. С особени противовъзпалителни свойства се отличават ягодите, боровинките, малините, къпините. Те съдържат антиоксиданти, които борят хроничното възпаление в тялото. При редовната им консумация се намалява и рискът от сърдечни заболявания. Гроздето е друг полезен плод, който бори възпалението. То се грижи и за здравето на очите ни.

Мазните риби са друга група продукти с такива свойства. Сред тях са сьомгата, скумрията, херингата и аншоата. Те са много богати на Омега-3 мастни киселини, които доказано имат ползи за организма – освен, че предпазват от сърдечни болести, те служат и за превенция срещу диабет и заболявания на бъбреците.

противовъзпалителни храни

Богато на Омега-3 е и авокадото. То е заслужило титлата си на суперхрана – богато е на магнезий, фибри и полезни мазнини. В авокадото се съдържат и каротеноиди, които са свързани с намален риск от развитие на онкологични заболявания.

Зехтинът също е една от здравословните мазнини с доказано полезни свойства. Чистото маслиново олио намалява възпалението в тялото, по този начин предпазвайки от сърдечни заболявания и мозъчни увреждания.

Зеленчуците също борят хроничното възпаление. Най-добрият пример за това са броколите, подходящ избор обаче е и карфиолът и брюкселското зеле. В тях се съдържа един от най-мощните антиоксиданти.

Чушките са друга много достъпна и много полезна срещу възпаленията храна. Те са много богати на витамин С – един от най-популярните антиоксиданти. В нея се съдържат и други антиоксиданти, които намаляват оксидативните вреди върху клетките.

Зеленият чай пък може би е сред напитките с най-силни антиоксидантни свойства. За него е известно, че намалява риска от сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и предпазва от наднормено тегло. Тези ползи се дължат именно на антиоксидантите в състава му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest