gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Колко време се пече погача?

Колко време се пече погача?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75203k
перфектно изпечена погача
Снимка: Ваня Георгиева
Италианска къдрава форма за питки и печива - 28 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска къдрава форма за питки и печива - 28 см
29.50 лв.
Виж ››

От далечни времена хлябът е основната храна на българина. При създаването на един хляб в миналото са влагани много пожелания за здраве и добър живот. В нашата традиционна култура хлябът не е само за обичайната ежедневна храна.

Но замесването на погачата е съпровождало различните обреди – било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб на трапезата, около която се е събрало семейството, то значи има още живот в къщата. Дори в старата българска поговорка „Никой не е по-голям от хляба” е вложена голяма мъдрост.

Погачата е вид бял хляб, който традиционно се приготвя във всяко едно българско семейство за здраве и празници като Великден и Коледа.

Но печенето на погачата не е проста работа, а цяло изкуство. Освен опит и майсторлък с местенето на обредния хляб, е нужно и да овладеете тънкостите в изпичането му.

За колко време ще се изпече вашата погача, зависи от фурната и големината на тестото. Общото правило гласи, че 1 кг втасало тесто се пече около 40-45 минути или докато хлябът придобие приятен златист загар.

Идеално изпечената погача е тази с хрупкава коричка, но мека и пухкава отвътре. Печете я в предварително загрята на 220 градуса фурна през първите 15 минути, след което се намаляват градусите на 180 до готовност.

печене на погача
Снимка: Симона

Не използвайте функцията " вентилатор", така рискувате да я изсушите прекалено много. Започне ли да прегаря, може да я покриете с фолио или бяла хартия за печене.

Дали погачата е готова, може да проверите, като я прободете с клечка за зъби или дървено шишче. Ако по нея не остава залепено тесто, тя е готова. Ако сте начинаещ в изпичане то на теста, или фурната ви е нова, проверявайте на всеки 30 минути.

След като извадите еашата погача от фурната, напръскайте я леко със студена вода, покрийте я с чиста кърта и изчакайте така 10-15 минути. След това лесно ще можете да я извадите от тавата и поднесете.

Всяка домакиня трябва да може да меси погача. Дали ще я приготвите за празник, за здраве или просто за да зарадвате семейството си, важно е погачата да е изпечена добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest