gotvach.bg»Статии»Диети»Спрете диетите, за да отслабнете

Спрете диетите, за да отслабнете

Спрете диетите, за да отслабнете

Вечната дилема – за или против диетите, сякаш все остава без ползотворни изводи и колкото повече се говори по темата, толкова по-комплицирани и поляризирани стават мненията на двете страни. Напоследък обаче все повече стават научните доказателства, според които различните диети, предприети самосиндикално, без лекарски надзор, са по-скоро в състояние да ни навредят трайно, дори и да предизивикат желания ефект за кратък период от време.

Нещо повече, дори специалните гладолечения в популярни клиники за отслабване има негативен ефект върху организма.

Едни от най-новите световни изследвания сочат, че в 80% от случаите след три години хората, които са спазвали диета, възстановяват предишното си килограми.

Спрете диетите, за да отслабнете

При диагноза затлъстяване, хората много често прибягват към т.нар. лечебно отслабване. Ефектът от него през първите седмици от диетата наистина е добър и хората се разделят с част от излишните мазнини, като има случаи на пациенти, които губят дори до 10% от общото тегло. Този кратък и строго ограничен режим кара хората да се обнадеждят и да се почувстват наградени за силната си воля. Все пак кой не би се мотивирал, ако за седмица свали четири килограма?

Бързото и лесно отслабване обаче е нож с две остриета. Ефектът е добър, но ударът идва по-късно. След известно време всички усилия на хората за отслабване обикновено се оказват безполезни. Около 2 години след започването на диетата изчезва 1/4 от желателния ефект. Резултатите от последните изследвания показват, че след 3 години 83% от пациентите тежат дори повече, отколкото преди началото на диетата. Един голям процент от хората се оказват не само неотслабнали, но даже наедряли с поне с 5 кг.

Директорът на отделението по диетология и клинични изпитания в болница “Молинет” в Торино Аугуста Палмо е категоричен, че диетите са абсолютно безполезни. Диетологът е на мнение, че не е достатъчно да се намали обема на употребяваната храна, а е необходимо е да се променят навиците.

Спрете диетите, за да отслабнете

Единственото, до което довеждат диетите, е рязко намаляване в теглото, което е последвано или редувано с постоянно натрупване на телесна маса. Тези колебания оказват пагубно влияние върху нашия организъм, като провокират развитието на сърдечно-съдови заболявания, водят до зачестяване на случаите на смъртност от инфаркт, инсулт и диабет.

Диетите влияят не само на мастните наслоения, но те оказват ефект също и на мускулните тъкани и затова водят до забавяне на метаболизма. Следствието от това: дори много малко количество храна способства за покачването на килограмите, е мнението пък на друг специалист - психолога и психотерапевта Енрико Рола. Според него не е достатъчно да се намали количеството на храната.

Последните изследвания потвърждават максимата, че „Спорт му е майката! ”. Теглото може да се намали и да се поддържа постигнатият резултат, само ако човек се движи постоянно, изпотявайки се интензивно ежедневно или почти всеки ден, като трябва да се започне в най-ранна възраст.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
41
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
АЗ
АЗ
17.03.2015 15:20
Съгласна съм със статията. За да има дългосрочен ефект е необходимо да се променят навиците, както хранителни, така и двигателни. Много погрешно е да се правят временни тежки диети, тъй като след връщане към обичайните навици, теглото неминуемо ще се върне - проста математика. :)
Наистина с годините обмяната на веществата се забавя значително и тогава просто трябва да коригираме навиците. А относно тичането в парка, и аз не съм привърженик на този вид спорт, но за щастие има фитнес зали, а за по-срамежливите или за хората с по-скромни финансови възможности има опции да за домашни тренировки. Никой не е казал, че е лесно, но ако искаме резултати трябва да се потрудим сериозно и най-вече упорито. :)))))))))
0
0
рррр
рррр
16.10.2013 10:18
То хубаво за спорта, ама като навъртиш годинки и ако не си спортна натура, доста трудно се получава. А и все още не съм видяла в парка да подтичва някоя дама над 50г. Просто постоянно трябва да се следи теглото и когато има завишаване, да се вземат спешни мерки, макар да е доста трудно, нищо че някои казват - "трябва много воля".
0
1