gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Сортовете тикви и техните особености

Сортовете тикви и техните особености

Сортовете тикви и техните особености
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова стойка с 4 разделения с дръжка
30.00 лв.
24.00 лв.
Виж ››

За дългата си история, когато са започнали да се създават нови сортове тикви, са били произведени изкуствено не малко, като понякога тяхното разнообразие може много да ви обърка. Най-общо можем да разделим тиквите на няколко категории:

- С твърда кора (известна още като обикновена);

- Гигантски или едроплодни;

- Мускатни.

Освен това съществуват и такива сортове, които са били създадени с декоративна цел. Най-често те са видоизменени тикви от вида с твърда кора. Срещат се едроплодните тикви, които имат причудлива форма, и се използват за декориране на помещения.

Тикви с твърда кора

Това са най-разпространената група, универсално отглеждана в страната ни. Те се използват както за кулинарни цели, така и в традиционната медицина. Някои видове са фуражни.

Знаете ли, че?

Тиквени семки

През 2009 г. в Уисконсин на територията на индийско селище е бил намерен съд с тиквени семки, който е бил на 850 години. Семената са били засадени и повечето от тях са покълнали.

Обща характеристика на сортовете тикви

* Много плътна кожа на зрелите плодове;

* Много са сочни и вкусни;

* Имат много семена;

* Ранно узряване (август-септември);

* Кожата трудно се премахва;

* Дълъг срок на годност.

Едроплодни тикви

Повечето представители на тази група достигат до 15-20 кг. Има обаче и малки едроплодни, което показва неубедителността на този външен признак. Интересен факт е това, че колкото повече се съхраняват, то толкова по-сладки и сочни стават тиквите. Средният срок на съхранение е 1 година.

Общи признаци:

* Кръгла дръжка, която не прониква в самия плод;

* Високо съдържание на захар;

* Висока студоустойчивост;

* Мек плод.

Сортове тикви

Те са много популярни в страната ни, тъй като здравословния начин на живот става все по-популярен и у нас. Мускатните сортове тикви съдържат повече витамини в сравнение с другите, а вкусът и ароматът им са повече от приятни, ако сте любител на тикви.

Знаете ли, че?

В Италия се прави горчица за салати и макаронени изделия от тиква. Тиквената горчица се използва и като сос за овкусяването на месни ястия и пушени меса.

Общи признаци:

* Топлолюбиви;

* Късно узряват;

* Имат жълто-кафяви семена;

* С лек мускатен аромат.

Всички тези сортове тикви имат още много подсортове. Ако сте любител на тиквите, тогава със сигурност ви препоръчваме да опитвате различни видове и сами ще усетите разликата във вкуса им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest