gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е Купата на Буда и как да я приготвим?

Какво е Купата на Буда и как да я приготвим?

Купата на Буда (Buddha bowl)
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Бамбукова правоъгълна дъска с дръжка - 39.5см
22.00 лв.
Виж ››

Купата на Буда или Buddha bowl е нова тенденция в кулинарното изкуство, която набира бързо последователи и предизвиква голям интерес.

Първото впечатление е, че става въпрос за разнообразна салата, но това е измамна представа, защото блюдото е много повече от това. Не само като съдържание на продуктите в него, но и като философия.

Купата на Буда е здравословна диета, начин на живот, следващ древен ритуал, заимстван от будистките монаси, които обикаляли къщите на хората с купа в ръка, молейки стопаните да споделят с тях храната си. Това е превърнало тези съдове в символ на религията на будистите.

Днес те са не просто кулинарна тенденция, но и храна, запазила духовната си връзка с оригинала. За монасите храната не е само средство да утоляване на глада, но и лекарство за тялото и духа. Купата на Буда изпълнява тези функции посредством пресните сезонни продукти, така комбинирани, че да бъдат максимално полезни за тялото.

Какво е Купата на Буда (Buddha bowl) и как да я приготвим?

Тъй като в будизма месото и рибата са изключени като храна, тези блюда са предимно вегетариански. Те са богати на фибри, съдържат нужните витамини и протеини чрез прецизен подбор на продуктите.

Една такава купа е идеалният лек обяд или балансирана вечеря. Тъй като печели интереса на все по-широк кръг от хора, към продуктите вече се добавят риба и месо.

Тези, които искат да си приготвят класическа купа на Буда, трябва да включат задължително 5 продукта в нея, а повече от тях са само по личен избор.

1. Бобовите растения - боб, нахут или леща са елементи, осигуряващ растителните протеини в менюто;

2. Лимецът, овесът, кафявият ориз, киноата и просото са тази част от менюто, които дават въглехидратите;

3. Зелената салата, спанакът, руколата, доматите и морковите са продукти, които трябва да бъдат в суров вид и ще представляват елемента сурови зеленчуци в Купата на Буда;

Купата на Буда
Снимка: Super MamA

4. Варени тиквички, чушки, артишок, къдраво зеле, броколи представляват елемент на варените сезонни зеленчуци;

5. Зехтинът, маслодайните семена, сушените плодове и авокадото са това, което внася мазнините и подправките към цялата комбинация.

Всички продукти се готвят самостоятелно и се подреждат в купата, като се спазва както изискването за правилна подредба според същността на продуктите, така и за създаване на естетически издържано блюдо.

Подготвянето на подобен микс от храни изглежда лесно на пръв поглед. Всъщност изисква достатъчно информация и създаден усет към храненето, за да се направи правилният избор, предвид хранителната стойност на всеки продукт.

Ето една примерна купа на Буда за зимата: кафяв ориз, изпечени сезонни зеленчуци, микс от сезонни салати и авокадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest