gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се правят вкусни супи

Как се правят вкусни супи

Как се правят вкусни супи
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Супите са неразделна част от българската трапеза и макар да сме свикнали да ги консумираме предимно обедно време, то нищо не ни пречи да ги сервираме и за вечеря. Леко, вкусно и полезно за здравето ястие.

За да е наистина вкусна една супа обаче, е добре да знаете някои правила при приготвянето ѝ, а именно:

- Когато приготвяте месни супи, е важно първоначално да не ги изпускате от поглед, за да можете да премахнете пяната, която ще се образува по ръба на тенджерата. Това е и причината да добавяте всички желани от вас подправки едва след като сте се "отървали" от месната пяна, защото в противен случай заедно с нея ще изхвърлите и част от тях;

Продукти за супа

- Независимо дали приготвяте месни супи или зеленчукови супи, трябва веднага след като супата заври, да намалите котлона на най-ниска степен. Подобно на повечето ястия, вкусни супи се получават именно когато са готвени на бавен огън.

- При приготвяне на телешко месо, джолан или други месни продукти, които изискват по-дълго време за сваряване, е препоръчително да използвате тенджера под налягане. Това би ви спестило много време, а и няма да се изгубят никакви ценни аромати.

- Някои подправки, които обичайно се използват при приготвянето на супи, се слагат в началото на готвенето, а други - към края. Така например дафиновият лист, целината и черният пипер на зърна се слагат веднага след като супата заври (ако е месна, трябва да сте премахнали и образувалата се пяна), а всички пресни зелени подправки (магданоз, босилек, риган и т.н.) се прибавят към нея в края на готвенето.

Вкусни супи

- Някои предпочитат да консумират бистри супи, а други предпочитат чорби със застройка. Това е въпрос на личен избор и от него не зависи качеството на супата. Със застройките обаче бъдете по-предпазливи, защото ако не сте ги направили правилно или пък ги добавите към супата в неподходящ момент (пълна грешка би била да ги сложите, докато супата ври, а не в края), рискувате всички ваши усилия да отидат на вятъра. Нужно е темпериране на застройката и супата, след като ястието ви е готово.

Ще добавим само, че в някои краища на страната ни супи се приготвят и със застройки, които нарочно би трябвало да изглеждат като "на парцали". Така например в Брезнишкия регион традиционно при направата на курбан чорба се използва застройка от разбито яйце, при което също чорбата изглежда като "на парцали". Може да не ви изглежда добре на външен вид, но ако пробвате колко е вкусна, веднага ще забравите за визията ѝ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest