Как се приготвя червена леща?
Kako se priprema crveno sočivo?
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се приготвя червена леща?

Как се приготвя червена леща?

Надежда НедеваНадежда Недева
Джедай
991577
Как се приготвя червена леща
Снимка: Нина Иванова Иванова
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-31%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
115.00 лв.
79.00 лв.
Виж ››

Макар до неотдавна червената леща да се възприемаше от мнозина за прекалено екзотична и непозната за нас, тя вече може да бъде срещната в много от родните магазини. Какво обаче да правите с нея и как тя се приготвя, ви предлагаме да научите от следните редове.

1. Червената леща всъщност е белена леща и освен да я измиете много добре, по време на готвенето ѝ не е необходимо да изхвърляте първата или втората вода - характерно действие при готвенето със зелена или кафява леща.

2. За разлика от типично нашенската леща, червената леща се готви много по-бързо от нея (ако на обикновената леща ѝ трябват около 20 мин, за да е готова, то на червената леща се вари само около 7 мин) и вероятността да я "преварите" е огромна. Ако искате да приготвите с нея обикновена супа от леща, а не кремсупа, то тогава слагайте желаните от вас зеленчуци (морков, лук, чушки, чесън) преди самата леща. При желание можете да ги запържите предварително, но това не е препоръчително, ако спазвате някаква диета. За вкус можете в края на готвенето да добавите просто на върха на ножа малко масло. Това е само при положение, че държите в супата ви да има някаква мазнина.

3. Сигурно сте чували, че за да се сготви по-бързо обикновената леща, солта към нея се прибавя в края на варенето ѝ. Ако искате да приготвите обикновена супа или яхния с червена леща, която да не се е разварила, то спокойно можете да прибавите солта в началото на готвенето. Това важи и за доматите, доматения сок или доматеното пюре, ако предвиждате да добавяте нещо с по-кисел вкус.

Яхния от червена леща

4. Поради факта, че червената леща се разварява много бързо, тя е особено подходяща за приготвянето на кремсупи или пюрета. Предвид последното, не си мислете, че пюре може да се приготвя само с картофи. В някои държави например е класика към рибни ястия да се поднася и пюре от червена леща за гарнитура.

5. Червената леща е подходяща и за приготвянето на кюфтета от леща, което пък е класика в арабската кухня. Така че не се колебайте, а разнообразете вашата трапеза с по-нестандартни и наистина вкусни ястия, приготвени с червена леща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest