Петте най-полезни сока
The 5 Healthiest Juices
Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Петте най-полезни сока

Петте най-полезни сока

Петте най-полезни сока

Газираните напитки са любими на много хора, най-вече на децата и тийнейджърите. Но вредата от тях е категорична и доказана. Вместо газираното далеч по-добре е да консумирате сокове.

Сокът от портокал, особено когато е прясно изцеден, съдържа два пъти препоръчителния дневен прием от витамин С само в една чаша. Витамин С е този, който елиминира свободните радикали. А те вредят на стените на кръвните съдове.

Освен витамин С, сокът от портокал съдържа фолиева киселина. Тя е много важна за бременните жени, предотвратява преждевременно раждане. Също пази плода от неврологични дефекти като Спина бифида.

Портокаловият сок намалява кръвното ниво на хомоцистеин и аминокиселини, които се свързват с повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.

Друг много полезен сок е този от ябълка. Тоя е богат на калий, който помага срещу високо кръвно налягане. Сокът от ябълки не причинява киселини, не е калоричен.

Петте най-полезни сока

Сокът от червена боровинка доставя дневната доза витамин В. С негова помощ ще държите далеч бактериите от пикочните си пътища. Така ще предотвратявате инфекции на пикочния мехур.

Наблягайте и на сок от морков, който бъка от витамин С и калий. Съдържа каротеноиди. Това са вещества, които образуват витамин А в тялото. Витамин А оказва ефект върху клетките около линията на очите, лигавицата на носа, външния слой на кожата и в стомашно-чревния тракт и дихателната система. Чаша сок от моркови съдържа фибри, колкото от две ябълки.

Сокът от домат е богат на витамин С и много нискокалоричен. Съдържа 40 калории в една чаша. Но е богат на ликопен, който е антиоксидант. Богатите на домати диети водят до по-ниска честота на рак на стомаха, а също и забавя растежа на тумори.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest