gotvach.bg»Статии»Двор и Градина»Болести по картофите

Болести по картофите

Болести по картофите
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Днес картофите са един от основните продукти, които слагаме на трапезата си, но те пристигат в Европа чак в края на 15 век заедно с първите кораби, които се завръщат от Америка.

Те произлизат от района на Андите и в тези земи се срещат повече от 200 диворастящи разновидности на растението. Ядливите картофи също са най-различни сортове, различаващи се по форма и цвят.

За съжаление, както всяко растение, и картофът боледува.

Болестите по картофите се делят на 3 основни вида - гъбни, бактериални и вирусни. Гъбните включват мана, черни листни петна, краста, струпясване и сухо гниене.

Бактериалните са черно краче и бактериално меко гниене, а вирусните - картофен листозавиващ вирус и разновидностите на Y картофен вирус.

Ето основните неща, които трябва да знаете за тези болести по картофите.

Мана

Тази болест засяга стъблата, листата и клубените и може да унищожи реколтата за около две седмици, ако не бъдат взети мерки. Тя се разпространява при относителна влажност на въздуха 100% и при температура 21 градуса по Целзий.

За да избегнете маната по картофите, използвайте сортове с висока устойчивост на болестта. Избирайте здрави семена и унищожавайте картофите с неясен произход.

Картофи

Избягвайте натрупването на купчини с отпадъци в близост до насажденията и се поинтересувайте за видовете фунгициди и как да ги използвате по време на различните стадии на болестта.

Черни листни петна

Тези черни петна по листата, наречени още ранна мана или Alternaria solani, представляват концентрично нарастващи пръстени с неправилна форма. Цветът им е черен или тъмно кафяв, а големината им варира от няколко милиметра до два сантиметра. Поразените листа обикновено капят, преди да са се покрили целите с петна.

Гъбичната инфекция при картофите оцелява в земята под формата на спори върху листните отпадъци и се разнася благодарение на вятъра и водата.

Тя може да порази реколтата картофи във всеки стадии на развитието. Благоприятна температура за ранната мана е в диапазона между 10 и 35 градуса по Целзий. За да контролирате заболяването, използвайте незаразени семена и подходящи фунгициди.

Краста

Това заболяване влошава качеството на картофите. То поразява кожата на картофите и се среща при по-ниски температури и широк диапазон от почви.

Това заболяване на картофите се изразява в оформяне на груби звездовидни поражения върху клубените и ако бъдат прибрани при все още влажна почва, върху белезите се образува бяло-сив слой спори, който изчезва след като изсъхне повърхността.

Някои сортове картофи са по-податливи на това заболяване от други. То не засяга количеството, а само качеството на реколтата. За да контролирате болестта, използвайте устойчиви сортове и избягвайте песъчливите почви с високо pH. Използвайте подходящи торове и обогатители и поддържайте браздите влажни през периода на покълване.

Струпясване

Зелени картофи

Това заболяване представлява черни люспи по повърхността на картофа. То значително намалява добива, влошава формата на клубена и също е причина за зелените картофи.

Обикновено тези твърди черни люспи са с големина между 1 до 5 мм в диаметър и от 1 до 10 мм на дължина, но може и изцяло да е покрит с черен налеп.

Този вид болест оцелява в складовите помещения и в почвата. Температурата от 10 градуса по Целзий е благоприятна за нейното развитие, тъй като тогава кълновете се развиват по-бавни и гъбичката има време да инфектира картофа.

За да избегнете болестта по картофите, не засаждайте картофите при ниска температура на почвата и използвайте незаразени семена.

За засаждане избирайте рътени семена и засаждайте на плитко, за да няма време инфекцията да се разпространи. Консултирайте се агроном, за да изберете подходящи фунгициди.

Сухо гниене

Гъбичната инфекция Fusarium sulphureum и Fusarium solani var coeruleum може да се развива както в самите клубени, така и в почвата.

Това заболяване обикновено започва, след като реколтата е прибрана, и значително намалява добивите. Нараняванията, получени при събирането, са потенциални инфекциозни огнища, които могат да бъдат заразени.

В резултат на сухото гниене, клубените могат да се заразят с вторични нашественици като гъбите. Заболяването започва с малки кафяви петна по кората, които се развиват до кухини във вътрешността на клубена. Кората става сбръчканата и деформирана. За гниенето са най-благоприятни температури между 15 и 20 градуса по Целзий и относителна влажност на въздуха.

За да избегнете болестта по картофите, използвайте незаразени семена, предпазвайте клубените от нараняване по време на прибиране и подсигурете условия за заздравяване на нараняванията, като осигурите подходяща температура. При съхранение на картофите контролирайте чрез необходимите химикали.

Черно краче

Симптомите на тази болест и стъбленото гниене трудно могат да бъдат различени. Заболяването черно краче се среща в райони с умерено хладен климат при температура между 18 и 20 градуса по Целзий.

Загниването започва от клубена и се развива по стъблото, което почернява. Това заболяване по всяко време може да доведе до меко гниене поради взаимодействието с бактериите. Симптомите при различните сортове могат да бъдат различни.

Стъбленото гниене засяга най-често картофите, отглеждани в топъл климат. Характеризира се със загниване на стъблото и на клубена. То е воднисто и без миризма. В най-топлия период от деня върховете на растенията увяхват и процесът е обратим, но при неблагоприятни условия може да доведе до некроза.

За успешна превенция срещу черното краче и стъбленото гниене не използвайте заразени партиди и стриктно спазвайте всички санитарни мерки при отглеждането. Почиствайте машините след употреба и отстранявайте заразените клубени. Съхранявайте ги далече от посевите.

Бактериално меко гниене

Покълнали картофи

Този вид гниене се причинява от бактерия, наречена Erwinia carotovora и живее във всеки вид почви. Благоприятни за бактерията условия са мократа почва при отглеждането и съхраняването във влажни помещения.

Симптомите на първоначално инфектиране представляват малки кафяво-жълтеникави овални участъци. Ако още в началото на заболяването картофът бъде изваден, заболяването може да бъде стопирано, но е важно картофите да бъдат съхранявани на сухо място. В следствие на развитието на болестта клубените се покриват с хлъзгава течност и имат неприятна миризма.

Химични средства за справяне с тази болест по картофите не са известни, но като превантивни мерки можете да избягвате наводняването на почвата, да отстранявате заразените клубени и да ги съхранявате в сухи и хладни помещения.

Картофен листозавиващ вирус

PLRV вирусът е разпространен във целият свят. Вирусът атакува посевите в ранна възраст и може да намали добива наполовина.

Симптомите на заболяването започват със завиването на листата навътре и пожълтяването им. Симптоми по клубените почти не се появяват, но при развитието на болестта цялото растение става твърдо, а листата изсъхват.

Разпространението на вируса става единствено чрез листна въшка.

За са избегнете болестта, използвайте само семена с доказан произход. Ако растенията заболеят, премахвайте заразените още в началната фаза и ги унищожете. В случай че се появят листни въшки, незабавно използвайте инсектицид.

Разновидностите на Y картофен вирус

Това е един от най-опасните вируси за картофите, защото се предава лесно и причинява големи загуби в добива.

Комбинацията му с други вируси може да доведе до намаляване на реколтата до 70%. Те се пренасят от различни видове листни въшки, като основният преносител е прасковено-картофената въшка.

За да избегнете вируса, използвайте семена само с доказан произход, отглеждайте картофите в чиста от вируси среда и отстранявайте заразените растения възможно най-рано. Пръскайте посевите ежеседмично с минерални масла и прибирайте реколтата навреме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest