Кое растително мляко за какво се ползва?
Koje biljno mleko se za šta koristi?
Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кое растително мляко за какво се ползва?

Кое растително мляко за какво се ползва?

Соево мляко

Растителните млека, като бадемово мляко, овесено мляко, вече класическото соево мляко и други, набират огромна популярност в световен мащаб. Хората преминават към тях по здравословни, морални или други причини. Но не това ще коментираме днес, а по-скоро кое растително мляко за какво се ползва.

Преди да преминем към това обаче, нека разберем какво е растително мляко!

Растителните млека представляват напитки, които не се приготвят от животински суровини. Те изглеждат като класическото прясно мляко от крава или овца, дори могат леко да наподобяват вкуса и мириса. Но имат различен състав. Ето защо те са по-известни и като веган мляко.

Растителните млека се предлагат като алтернатива на млечните продукти и се приготвят както следва: ядки (кашу, орехи, лешници, кокосов орех) семена (конопено семе, чия), зърнени храни (ориз, жито), бобови (соя и др).

Както забелязвате и сами, има голямо разнообразие от алтернативни млека. Затова е добре да знаем кое растително мляко за какво се ползва.

Веган лате

Овесеното мляко има неутрален вкус и може да бъде разбито в хубаво лате или капучино.

Кокосовото мляко е сред най-добрите алтернативи на млечни продукти, тъй като е кремообразно и може да бъде лесно разбито без допълнителни усилия. Когато избирате кокосово мляко, най-добре е да се ориентирате за разновидности в бутилка, а не за тези, които се предлагат в консерви, тъй като последните са мазни и могат да се отделят при приготвяне на топла напитка. С кокосово мляко може да приготвяте кокоски, ореховки, веган торти.

Соевото мляко също е отличен избор за пиещите кафе, тъй като има сравнително неутрален вкус и може да се разбърква с другите съставки, а не се отделя. Подходящо е и за направата на сурови барчета, сурови бонбони, веган сладолед и веган сладкиши.

Бадемовото мляко е още едно предложение за любителите на кафето. То е подходящо и за приготвяне на бадемови сладки, веган палачинки.

Веган палачинки

Млякото от кашу много прилича на бадемово мляко, но е малко по-пълноценно и има по-лек орехов вкус, което го прави идеален продукт за лате и протеинови шейкове за вегани.

Смеси от два или повече вида мляко също са популярни. Различните растителни млека ще имат различно хранително съдържание и могат да се продават подсладени или подсладени, като всичко това ще бъде посочено на опаковката на даден продукт. 

Поради тази променливост на хранителните вещества е трудно да се прецени колко здравословни са те. Но нищо не ви пречи да опитате и да проверите как се вписват тези напитки във вашия дневен режим.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest