gotvach.bg»Статии»Любопитно»Как да контролирате глада си?

Как да контролирате глада си?

Как да контролирате глада си?
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Разпределител за прибори с 5 отделения - 32.5 см
6.60 лв.
Виж ››

Статистиката показва, че строгите диети са безполезни, а понякога дори и могат да са вредни. С тяхна помощ около 55% от желаещите могат да постигнат желания резултат. За съжаление обаче след известно време килограмите отново се връщат, като често дори могат да са доста повече.

Водещите специалисти в областта на правилното хранене смятат, че за да свалите излишните килограми, не е задължително да се ограничавате от всичко. Достатъчно е да се научите да разпознавате и да интерпретирате сигналите на организма ви.

За тази цел е важно да запомните, че гладът може да е различен. Това, от своя страна, означава, че и начините за неговото утоляване също могат да са различни. И така, как да се научитеда контролирате апетита си?

Визуален глад

Еклерът в сладкарницата буквално ви вика Изяш ме. Разглеждането на кулинарните книги предизвиква по-обилното слюноотделяне. Казано накратко - вие не сте гладни в тези моменти, а просто изпитвате чисто визуален глад. Водещите специалисти в областта на храненето смятат, че вида на храната провокира отделянето на хормони и инсулин. Това на свой ред изостря апетита. Как да се научите да контролирате визуалния глад:

* Опитайте да превключите вниманието си и „изяжте“ с очите си нещо друго, например великолепния пейзаж. Може би това ще е достатъчно и гладът ще изчезне;

* Сервирайте храната си винаги красиво и привлекателно, като така ще утолите визуалния си глад предварително и различни изкушения няма да ви привличат толкова силно;

* Преди да седнете да се храните, по-добре разгледайте храната на трапезата ви, а не в своя смартфон. По този начин ще можете да изпитате и чисто визуално удоволствие от храната, а след това и няма да изядете толкова много.

Обонятелен глад

Неконтролиран глад

Човек може да различава хиляди различни аромати и често дори се наслаждава на аромата на храната повече от нейния вкус. Апетитът може доста да се увеличи от аромата на вкусните ястия. Ето и как да утолите обонятелния си глад:

* Преди да си хапнете, се насладете на аромата на всички ястия на трапезата;

* По време на хранене се концентрирайте на ароматите - вдишвайте и издишвайте, утолявайки своя обонятелен глад;

* Регулярно си правете ароматерапии с любимите нотки - ванилия, какао и други - наслаждавайки се на емоциите, които те провокират във вас.

Физиологичен глад

Когато наистина сте гладни, защото например сте пропуснали закуската или обяда, то тогава говорим за физиологичен глад. В тези моменти дори можете да станете по-раздразнителни. За да утолите този вид глад, можете да опитате тези съвети:

Физиологичен глад

* Научете се да различавате физиологичния от другите видове глад. Важно е също така да се храните по 3 пъти на ден, като между тях можете да си хапвате някакви плодове например. В началото може да ви е трудно, особено ако сте свикнали да си хапвате постоянно, но с времето ще свикнете;

* Не бива да бъркате глада с безпокойство, тъй като то може да предизвиква също леки спазми в стомаха. Освен това често когато човек е нервен например, може да иска да се храни, но това не е истински глад, а просто нервният стрес може да окаже такова влияние;

* Хранете се бавно, обръщайки внимание на всички сигнали, които ви праща организма. Така много по-бързо ще се наситите;

* Можете да спрете по средата на обяда, за да оцените силите си. И помнете, че за разлика от децата, възрастните спокойно могат да не изядат всичко, ако са се нахранили.

Как да контролирате глада си?

1. Планирайте рациона си предварително

За да изберете полезни продукти и да можете да контролирате по-лесно апетита си, трябва всяка вечер да измисляте менюто си за следващия ден, имайки предвид и междинните хранения.

2. Хапвайте си достатъчно зеленчуци и плодове с всяко хранене

Всички знаят за ползите на тези продукти, както и че в тях се съдържат много полезни хранителни елементи, които са необходими на организма, за да работи той правилно.

Контрол на глада

3. Пийте повече течности

Тялото ни на 60% се състои от вода. Без нея човек просто не може да живее. Специалистите съветват дори да започвате деня си с една чаша вода преди хранене. Така ще се подобри циркулацията на кръвта, ще се активизира храносмилателния процес, ще ви зареди с енергия, а и ще проясни ума ви. Също така - убедете се че пиете достатъчно вода 30 мин след всяко хранене.

4. Старайте се да ядете бавно

Не бързайте и се хранете бавно. Това има ред предимства, като например - така няма да преяждате, а и също така ще изпитвате много по-голямо удоволствие от храненето.

5. Укротете хормона на глада си

Той отговаря за появата на апетита, като ако успеете да се научите да го контролирате, ще можете много по-лесно да свалите излишните килограми, тъй като няма да преяждате. Против хормона на глада има едно тайно оръжие, а именно - убедете се, че всяка нощ спите по 7 часа. Причината за това е, че когато не си доспивате, той се увеличава многократно и именно в тези моменти започвате да преяждате неконтролируемо.

Следвайки тези лесни и простички съвети, ще можете много по-лесно да контролирате глада си. И не забравяйте, че ако искате да свалите излишните килограми, трябва да съчетаете правилното хранене с редовните физически тренировки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest