Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Как да ядем правилно банани?

Как да ядем правилно банани?

Как да ядем правилно банани?

Бананът е едно сред най-древните култивирани растения. За негова родина се смята Малайският архипелаг, където населението го е използвало като храна допълваща рибната диета. Името на банана произлиза от арабската дума banan, която означава пръст. В миналото са го наричали райска смокиня заради вкусовите му качества.

Освен че имат отличен вкус, бананите са изключително богати и на полезни вещества. Те доставят на тялото калий, витамин В6, витамин С, витамин А, манган, фолиева киселина и са добър източник на фибри. Съдържат също, макар и в по-малко количество, калций, магнезий, цинк, мед, желязо, витамин Е и селен.

И понеже 21 април е денят на банана в САЩ, редно е да отбележим още ползи на бананите. Те подобряват работата на храносмилателния тракт, тъй като стимулират растежа на полезните бактерии. Богати са на въглехидрати, които дават чувство на ситост и доставят енергия на организма.

Яденето на банани може да подобри зрението, да предпази от запек и да намали опасността от инсулт. Имат благоприятно въздействие върху състояния като диабет тип 2, сутрешно гадене, злокачествени заболявания на бъбреците и остеопороза.

Също така този плод може да предотврати появата на депресия, тъй като съдържа триптофан, който тялото преобразува в серотонин, който, от своя страна, отговаря за доброто настроение.

Оказва се обаче, че хората не знаят как правилно да консумират банан. Според проучванията около 90% от тези, които ядат банани, изхвърлят най-полезната му съставка. Нишките, който се намират между кората и самия плод, се наричат фолеми.

Правилно ядене на банани

Чрез нишките на банана полезните вещества се придвижват до сърцевината на плода. Те нямат мирис и вкус и това кара много хора да ги отстраняват при похапване, но по този начин се губи по-голямата част от витамините, минералите и фибрите.

Специалистите в областта на храненето съветват тези власинки да се консумират заедно с плода на банана за най-добър здравословен ефект върху тялото.

Интересен факт е, че от нишките на някои видове банани, като например абака, се изработват мрежи, въжета и текстилни влакна.

Съществуват около 70 вида банани и около 1500 сорта, но ядливи са само тези от десертен тип. Банановата кора има също страшно много ползи.

Плодът се отглежда също за фураж и като декоративно растение. В някои страни се произвежда бананово вино и бира.

А пък в нашата страна на почит са банановите палачинки, които може да приготвите за вкусна закуска на цялото семейство. Знаем, че банановите сладкиши също са ви от любимите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest