gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Какво представляват простите захари?

Какво представляват простите захари?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Какво представляват простите захари?
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Продуктите, съдържащи прости захари, включват главно сладкиши, плодове, плодови сокове, мед. Те са добър източник на енергия, но прекомерната им консумация е вредна за здравето.

Какво представляват простите захари?

Простите захари съдържат от 3 до 7 въглеродни атома (оттук и имената им - триоза, тетроза, пентоза, хексоза и хептоза). Те не се хидролизират под въздействието на разредени киселини, а се разтварят във вода.

Какво представляват простите захари?

Те са безцветни и без мирис, със сладък вкус. Простите захари са бърз заряд на енергия, но това е краткосрочна енергия. Скоро след тяхната консумация човек се чувства гладен и уморен. Простите захари не съдържат никакви витамини и минерали. Най-голямото им предимство е, че подобряват вкуса на продуктите.

Монозахаридите се абсорбират директно от стомашно-чревния тракт. След консумация на прости захари, особено във високи дози, настъпва рязко повишаване на кръвната глюкоза. Това означава интензивната работа, която панкреасът трябва да направи, за да освободи нужното количество инсулин, за да регулира нивата на глюкозата.

Примери на прости захари

Източниците на монозахариди са различни. Продуктите, които съдържат прости захари, включват както естествени (плодове, мед), така и изкуствени, изкуствени (сладкиши).

Какво представляват простите захари?

- Глюкозата се нарича още гроздова захар главно защото се намира в големи количества в плодовете, особено в гроздето (включително плодовите сокове). Глюкозата се намира в меда и много храни, включително хляб, зърнени храни, кисело мляко, ориз и тестени изделия. Тялото го използва главно в енергийни процеси - от около 1 г глюкоза можете да получите около 4 ккал. Той играе важна роля за правилното функциониране на мозъка;

- Фруктоза (плодова захар) - намира се в плодовете, плодовите сокове, меда, цветния нектар, кореноплодите. Той е съставка в захарното цвекло. Фруктозата се използва за производството на гликоген, особено след интензивни упражнения или дълъг сън. Той е много по-сладък от глюкозата и малко по-сладък от захарозата;

- Галактозата е един от компонентите на лактозата. Примери за появата на галактоза са ленените семена, царевичните стъбла. Галактозата също е агарен състав, вегански еквивалент на желатин. В черния дроб се превръща в глюкоза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest