gotvach.bg»Статии»Любопитно»Трюфелите радвали само императори

Трюфелите радвали само императори

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Трюфелите радвали само императори
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Най-скъпият пиемонтски бял трюфел бе продаден тази пролет за 200 000 долара. Това стана истински прецедент след открит търг, който се проведе едновременно в Рим, Лондон и Абу Даби, за да бъде продадена най-скъпата храна в света.

Собственик на ароматната гъба, тежаща над един килограм, стана собственик на мрежа казина в Хонконг – Стенли Ноу. Бизнесменът е голям любител на трюфелите – преди една година той плати за малко по-едър трюфел баснословната сума от 330 хиляди долара.

Въпреки огромната си цена трюфелите са едни от най-търсените и едни от най-редките подправки в света. Те по никакъв начин не могат да бъдат развъждани въпреки усилията на поколения учени, биолози и специалисти по ботаника.

Скъпоценните гъби, както и преди няколко века, се откриват в иглолистни гори с помощта на специално обучени кучета и прасета. Последните промени в климата, силните суши и проливните дъждове са намалили добива на трюфели в цял свят.

Въпреки икономическата криза обемът на продажби на този деликатес е на стабилно ниво. Този продукт от най-древни времена се е славел с невероятните си свойства. Смятало се е, че трюфелите могат да върнат младостта.

Трюфелите радвали само императори

Но далеч не всеки може да опита от ароматната гъба, чиято цена е близка до тази на златото. Трюфелите растат под земята, на не повече от тридесет сантиметра под нея. Смята се, че най-много гъби от този вид има във Франция, но първенството по разновидност на тези растения държи Австралия.

Още Авицена е препоръчвал трюфелите като ефективно средство от много заболявания. Първите писмени бележки за тези гъби се отнасят към времената на Римската империя. Тогава трюфелите са били смятани за афродизиаци и били задължително в менюто на императорите.

Едва през четиринадесети век те станали достъпни за европейските аристократи. Пикът на трюфелите е в средата на деветнадесети век, когато много френски лозя загиват, а в почвата под тях порастват цели плантации трюфели.

Тези гъби са много капризни и трудно се съхраняват. Пресният трюфел може да бъде запазен по-дълго време в буркан с оризови зърна, но тогава част от аромата му отива в ориза. Може да съхранявате трюфели и в спирт, но няма нищо, което да се сравни с аромата на прясната гъба.

Термичната й обработка не трябва да продължава повече от пет минути, иначе уникалният аромат изчезва. Трюфелите се използват основно за добавка към основни ястия, на тяхна основа се създават много изискани сосове.

Непосредствено пред сервирането трюфелите се нарязват на много тънко и се слагат върху топлото ястие, а след няколко секунди ароматната гъба започва да напоява цялото ядене с изисканото си ухание.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest