gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезен Великденският пост

За какво е полезен Великденският пост

За какво е полезен Великденският пост
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см - зелен
5.90 лв.
Виж ››

На 2-март започна дългият Великденски пост, който ще продължи до 19-ти април, когато православните християни отбелязват Великден през 2020 година. По правило по време на пост се консумират само растителни продукти, тъй като не са разрешени животински храни (с някои малки изключения на определени дати).

Какви са ползите от Великденския пост? Вижте в следващите редове:

Много са ползите от постенето. На първо място това е ритуал, който ни учи да живеем с малкото, да се радваме на най-простичките неща, да бъдем смирени. Постът ни помага да се откажем от материалните блага и от плътските наслади. Да пречистим мислите, душата и тялото си. Придържането към растителна диета пък съдейства да отслабнем и да се пречистим, да забавим процесите на стареене, да укрепим имунната система.

Разбира се, когато се впускате в пост, трябва да сте наясно с някои правила. Въпреки промяната в менюто ни, не бива да се лишаваме от полезни хранителни вещества и от слънчева светлина, защото те са важни за тялото ни.

Ако смятате да спазвате пост само на тестени изделия, по-добре се откажете. Така няма да отслабнете, нито ще укрепите тялото си. Най-много да постигнете обратния ефект.

С какво трябва да се храним, за да е полезен Великденският пост?

Зелени храни

Ползи от великденския пост

През пролетта имаме много пресни листни зеленчуци и би било жалко да не се възползвате от тях. Те са богати на хранителни вещества и имат висока концентрация на антиоксиданти, но също така и на витамини и минерали. В допълнение, те са алкални и с високо съдържание на фибри, което ни помага да елиминираме токсините и мазнините по-лесно.

Растителни източници на калций

Мнозина се оплакват от недостиг на калций по време на пост. В такъв случай приемайте повече сусам! Той е най-добрият източник на растителен калций. Имаме нужда от две чаени лъжички сурови семена на ден, за да компенсираме липсата на млечни източници. Можете да ги консумирате на закуска или добавяте към салати и основни ястия.

Нуждаем се от протеини

Тях откриваме в растенията: боб, леща, грах, гъби, соя и киноа, които са много добри растителни източници на протеини. Затова се уверете, че имате един от тези „зелени“ протеини в диетата си всеки ден.

Кой не бива да спазва пост?

Стича се, че бременните и хората със заболявания не бива да спазват пост, тъй като те се нуждаят от специално хранене и разнообразно меню всеки ден. За тях драстичната промяна в диетата може да е неблагоприятна.

По време на Великденския пост може да хапвате редовно:

- постни манджи;

- постни гювечета;

- постни сладки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest