gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Важно за вирусите и бактериите!

Важно за вирусите и бактериите!

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75202k
Важно за вирусите и бактериите!
Електронна везна тип кана
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Електронна везна тип кана
46.00 лв.
Виж ››

Бактериите и вирусите са микроскопични организми, които могат да причинят заболяване както при хора, така и при животни или растения. Въпреки че бактериите и вирусите могат да имат някои общи характеристики, те също са много различни.

Бактериите обикновено са много по-големи от вирусите и те могат да бъдат изследвани с помощта на конвенционален микроскоп. Вирусите са около 1000 пъти по-малки от бактериите и са видими само под електронен микроскоп.

Бактерии

Бактериите са едноклетъчни организми, които се размножават независимо от други организми. Вирусите се нуждаят от помощта на жива клетка, за да се възпроизвеждат.

Бактерии

Повечето бактерии са безобидни, а някои дори са полезни за хората, други бактерии могат да причинят заболяване. Патогенните бактерии, които причиняват заболяването, произвеждат токсини, които унищожават клетките на тялото. Те могат да причинят хранително отравяне и други сериозни заболявания, включително менингит, пневмония и туберкулоза.

Бактериалните инфекции могат да бъдат лекувани с антибиотици, които са много ефективни за убиване на бактерии. За съжаление поради прекомерната употреба на антибиотици някои бактериите са получили резистентност към тях. Най-добрият начин да се предпазите от бактерии и други микроби, е да миете ръцете си правилно и често.

Вирусите

Вируси

Вирусите са патогени, които причиняват редица заболявания, включително варицела, грип, бяс, Ебола, Зика и ХИВ / СПИН. Вирусите могат да причинят трайни инфекции, при които са в покой, и могат да се активират отново по-късно.

Антибиотиците не действат срещу вирусите. Лечението на вирусни инфекции обикновено се свързва с лекарства, които лекуват симптомите на инфекцията, а не самия вирус. По правило имунната система независимо се бори с вирусите.

На пазара има и някои видове антивирусни лекарства, които действат по различен начин. Най-общо - предотвратяват навлизането на вируса в клетката.

Лекарството пречи на отделянето на вирусна ДНК или РНК от протеиновата обвивка, поради което генетичният материал на вируса губи способността си да прониква в клетъчната мембрана. Така действа например ремантадин.

Ваксините могат да се използват и за предотвратяване на определени вирусни и бактериални инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest