gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо по-често трябва да хапваме моркови?

Защо по-често трябва да хапваме моркови?

Защо по-често трябва да хапваме моркови?
Освежител против неприятни миризми за хладилник
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
Виж ››

Морковите са познати и използвани още от дълбока древност. Те са едни от най-консумираните и употребявани в българската кулинария зеленчуци. Характеризират се с ценни вкусови, хранителни и лечебни свойства.

Изключително здравословни са и могат да се приготвят по различни начини – да се хапват самостоятелно, в салати, фрешове, под формата на морковена кремсупа или като съставка в много видове ястия.

В морковите се съдържат пектин, лецитин и солидни количества витамини - каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Богати са още на много ензими, терпени, етерични масла и минерални вещества - калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Могат да се похвалят и с наличието на ценни и незаменими аминокиселини в състава си.

Безспорно морковите са вкусни, питателни и полезни зеленчуци и колкото по-често ги хапваме, толкова по-добре за нас! Защото морковите блестят със завидни здравословни предимства. Ето кои са те!

Морковите повишават имунитета

Сок от моркови

Морковите са чудесен източник на редица необходими за укрепване на организма витамини и минерали. Те стимулират имунната система и увеличават защитните ни сили срещу различни видове болести и инфекции.

Морковите са полезни за зрението

Морковите са изключително полезни за зрението, тъй като са богати на ценния бета каротин, който щом попадне в организма се трансформира във витамин А. От своя страна, този витамин се грижи за цялостното здраве на очите. Неговият дефицит в човешкия организъм може да повлияе негативно върху способността ни да виждаме, увреждайки фоторецепторите.

Морковите предпазват от ракови и сърдечно-съдови заболявания

Някои проучвания свързват консумацията на моркови с намаляване риска от развитие на някои видове рак - на белия дроб, на дебелото черво и на гърдата. Специалисти твърдят, че в състава на оранжевия зеленчук участва важно противораково съединение, наречено фалкаринол. Именно затова морковите се препоръчват за профилактика и дори по време на лечение на този вид коварно заболяване.

В допълнение към това благодарение на високото ниво на каротеноиди в морковите те са полезни и при превенция на сърдечно-съдови заболявания.

Подобряват работата на храносмилателната система

Морковите за храносмилането

Полезните фибри, съдържащи се в морковите, се грижат за цялостното здраве на храносмилателната система, като подпомагат работата на червата и улесняват преминаването на храна през тях.

Морковите помагат за по-добро дентално здраве

Морковите са богати на минерали, които са изключително важни за здравето на зъбите, а именно калций, магнезий, фосфор и желязо. Освен това при консумацията на хрупкавия зеленчук производството на слюнка в устата се увеличава. Слюнката предотвратява натрупването на вредни бактерии, които са основни причинители на различни дентални проблеми. Това значително намалява риска от развитие на кариеси, загуба на зъби и заболяване на венците.

Морковите се грижат за здравето и добрия вид на кожата

Моркови за красива кожа

Морковите подхранват, защитават и възстановяват кожата. Тяхната редовната консумация може да я предпази от нежелани петна, сухота, бръчки, пъпки и други кожни проблеми. Благотворното действие, което те оказват върху най-големия човешки орган, се дължи на Витамин А и антиоксидантите, на които са богати вкусните зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest