gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-прочутите рибни специалитети

Най-прочутите рибни специалитети

Най-прочутите рибни специалитети

Няма да ни е по силите да ви запознаем с всички рибни специалитети по света, но ще ви покажем някои от най-известните.

Рибни специалити от Япония

Суши

Вероятно това е първото, което ни хрумва, говорейки за рибни специалитети от Япония. И наистина, макар вече да можете да похапнете суши в много заведения по цял свят, както дори и да си го приготвите сами у дома (препоръчваме ви да използвате пушена сьомга или риба тон от консерва, т.е. не истинска прясна риба), то няма как да посетите Страната на изгряващото слънце, без да сте опитали японското суши.

Риба Фугу

Рибата Фугу е сред японските рибни специалитети

Отново японски специалитет, за приготвянето на който японските шеф готвачи трябва да имат специално издаден сертификат. Защото рибата Фугу е сред най-отровните риби по света, според някои дори най-отровната. Ако искате да хапнете този така популярен рибен специалитет, то го направете именно в Япония, и то след като сте видели с очите си споменатия сертификат. Дори да сте най-големия ценител на гастрономическия талант, ценете и собственото си здраве.

Средиземноморски рибни специалитети

Лаврак, Ципура и Фагри на скара

Средиземноморски рибни специалитети

Тези рибни специалитети естествено нямат своя конкретна родина, тъй като са познати както на гърци, така и на италианци или испанци. Обикновено се сервират заедно с гарнитура от свежа салата или пък със задушени зеленчуци.

Мариновани и консервирани риби

Консервирана риба

Не си мислете, че консервираните риби приключват само с познатата от детството ни консерва от скумрия Ропотамо. Нищо подобно. Поради голямото разнообразие на морския свят в Средиземно море мариноването и консервирането на всякакви риби се е превърнало в истинско изкуство. И някои от най-големите специалитети на изтъкнатите шеф готвачи се правят именно от мариновани или консервирани риби. Те се добавят към различни салати, от тях се прави ризото и паеля, а италианците пък ги добавят към любимата си пица или паста.

Руски рибни специалитети

Рибена супа уха

Макар някога тази супа да се е приготвяла и от зеленчуци и от месо, днес под Уха се разбира само рибена супа. В отделните части на Русия тя се приготвя по различен начин, като в някои области може да се приготвя с прясно мляко (което донякъде отхвърля твърдението, че комбинацията риба и прясно мляко не е добра), а в други с доматен бульон.

Риба, пълнена с каша

Руски рибни специалитети

Да, докато ние считаме, че рибата може да се пълни само с ориз и зеленчуци, руснаците са свикнали да я приготвят с каша. И ако това ви звучи не само странно, но и никак вкусно, то напълно грешите. Непременно ви препоръчваме да пробвате този руски рибен специалитет или пълнена риба с елда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest