Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Сок от моркови – 5 причини да го обожавате

Сок от моркови – 5 причини да го обожавате

Ползите от сока от моркови са много
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
147.00 лв.
Виж ››

Сокът от моркови е една от най-здравословните напитки, които имаме на разположение и не трябва да се отказваме от консумацията му, когато имаме възможност. 

Сокът от моркови съдържа много витамини и минерали, необходими за правилното функциониране на нашето тяло: витамин С, витамини В1 и В2, витамин Е, бета каротин, калций, калий, фосфор, натрий, магнезий, желязо.

По-долу представяме 5 основни ползи от сока от моркови!

Сок от моркови за здрава и млада кожа

Благодарение на съдържанието на бета каротин, който се трансформира от организма във витамин А, сокът от моркови се грижи за кожата. Когато се сблъскаме с недостиг на ретинол (витамин А), кожата ни изсъхва, обелва се и можем по-лесно да развием всички видове кожни инфекции. 

Консумацията на морковен сок помага за поддържането на здравето на кожата, допринасяйки за процеса на възстановяване и регенерация на клетките - така сокът от моркови има много ползи за кожата.

Морковен сок

Също така сокът от моркови е полезен, ако страдаме от дерматит, акне или екзема, защото помага за възстановяване на кожата. Освен това, поради високото си съдържание на антиоксиданти, редовната консумация на морковен сок забавя стареенето на кожата, поддържайки ни млади за по-дълго!

Чаша сок от моркови на ден за остро зрение

Не е само мит, че морковите спомагат за подобряване на зрението, и за това е отговорен бета каротинът. 

Консумирайки чаша сок от моркови дневно, поддържаме очите си здрави по-дълго. Известно е, че липсата на витамин А в организма води до лошо зрение. И кой естествен източник на витамин А е по-добър от моркова?

Сокът от моркови подпомага храносмилането

Тъй като има леко слабително действие, сокът от моркови е полезен, когато страдаме от запек, помага за регулиране на чревния транзит. Поради хранителните вещества, които съдържа, той е полезен и за възстановяване на стомаха, ако страдаме от язви. 

Сок от моркови

Друго предимство на сока от моркови е, че той помага за премахване на чревните паразити, ако се консумира всяка сутрин в продължение на 1-2 седмици. Освен това сокът от моркови стимулира апетита!

Сокът от моркови повишава имунитета

Сред предимствата на сока от моркови е фактът, че той подобрява работата на левкоцитите (белите клетки, които се борят с болести), така че спомага за повишаване на имунитета. 

Освен това има противовъзпалителен ефект, намалявайки неприятните симптоми на възпалителни заболявания като артрит или ревматизъм. Проучванията показват, че като въвеждате сок от моркови в диетата си, намалявате риска от рак!

Сокът от моркови подпомага черния дроб и сърдечно-съдовата система

И черният ви дроб ще се почувства по-добре, ако приемате сок от моркови. Подпомага здравето на черния дроб, спомага за неговото почистване поради съдържанието на витамин А, който се натрупва вътре в него. 

Също така комбинацията от витамин С и витамин В в сока от моркови помага за намаляване на лошия холестерол в организма, защитавайки сърдечно-съдовата система. 

Вижте още:

- Пролетните алергии си отиват със сок от моркови;

- Защо да пием сок от моркови всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest