gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За фосфатите в храната ни

За фосфатите в храната ни

За фосфатите в храната ни
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Човечеството през миналите векове е употребявало хранителни продукти в по-естествен вид. Хората са консумирали повече ядкови плодове, варено жито, нахут, леща, фасул и други. Приготвянето на растителни масла е ставало по начин без рафиниране - само чрез изстискване.

По такъв начин хората са приемали чрез храната мазнини и белтъчини и значителни количества фосфатиди. С производството на бистри и рафинирани масла, получени от сусам, слънчоглед, царевица или други семена човек се е лишил от една ценна хранителна суровина - естествени фосфати, и по-специално лецитин, който съдържа холин.

Холинът е ефикасно лечебно и предпазно средство за черния дроб. Лецитинът в богато съдържание се намира в яйца, черен дроб, хайвер, заешко месо, говеждо, агнешко, свинско, пилешко месо, херинга, нерафинирани растителни масла.

Източници на фосфатиди в храненето на човека са много храни: растителни масла, яйца, краве масло.

Фосфати в храните

Фосфатидите са широко разпространени в природата. Те се намират в големи количества в нервната тъкан (особено в мозъка), яйчен жълтък, в семената и кълновете на растенията, соя, грах, млечна мазнина, черен дроб, сърце и др.

Получаването на висококачествени фосфатиди като независим продукт за хранителни цели е важно. В много страни по света всички растителни масла задължително се хидратират, за да се получат хранителни фосфатиди.

Получаването на висококачествени фосфатиди като независим продукт за хранителни цели е важно. В чужбина всички растителни масла задължително се хидратират, за да се получат хранителни фосфатиди. Организирано производство на фосфатиди за храна и фосфатидни концентрати за храна на животни и птици.

Фосфатиди

Фосфолипидите и ненаситените мастни киселини Омега-3, Омега-6 и Омега-9 премахват твърдостта на клетъчните мембрани и увеличават нейните течни свойства.

Затова е важно получаването на висококачествени фосфатиди като независим хранителен продукт.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest