gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Зона за вегани: Как се прави кисело мляко от кашу?

Зона за вегани: Как се прави кисело мляко от кашу?

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361414
Зона за вегани: Как се прави кисело мляко от кашу?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.
Виж ››

Може би всеки знае за ползите от ядките (или поне е чувал), но много хора се страхуват от високото им съдържание на калории. Да, ядките са много питателни, но не трябва да се страхувате да ги консумирате: съставът на тези продукти включва ценни полиненаситени киселини, незаменими за правилното функциониране на мозъка.

В допълнение, ядките допринасят за елиминирането на лошия холестерол от организма, поддържайки сърдечно-съдовата система и за да извлечете максималната полза от тези продукти, те трябва да бъде правилно обработени преди употреба.

Всеки вид ядки има специални свойства и в днешната селекция от рецепти са с съставка е кашу - ядка, богата на желязо, притежаваща антисептични свойства, а също така поддържаща здравето на зъбния емайл. И открихме интересни начини да го използваме в готвенето.

Кашу кисело мляко

Поради кремообразната си текстура кашуто - може би най-нежната от всички видове ядки - се използва като основа за леко, но питателно веганско кисело мляко. Идеална алтернатива на обичайното ястие с ферментирало мляко за страдащите от цьолиакия или за тези, които просто са решили да откажат млечните продукти. Най-важното в тази рецепта е предварителното накисване на ядките и след смесване на всички съставки. Но резултатът си заслужава: добавете всякакви плодове и вкусната, здравословна и удовлетворяваща зелена закуска е готова!

Съставки:

Мляко от кашу

1 чаша сурови ядки кашу

1 чаша филтрирана вода

3/4 чаена лъжичка или 2 капсули пробиотици (продават се във всяка аптека)

1/2 чаена лъжичка агар-агар (по желание, ако искате по-плътна консистенция на киселото мляко, ако не избягвате животинските продукти, може да ползвате и обикновен желатин)

Рецепта:

Накиснете кашуто във филтрираната вода за 2 часа. За целта поставете кашуто в дълбока чиния и добавете. След няколко часа излейте водата и изплакнете ядките.

Прехвърлете кашуто в блендер, добавете 1 чаша вода, добавете пробиотици; за по-плътна консистенция добавете агар-агар или желатин. Ако пробиотиците са в капсули, тогава те трябва да бъдат отворени и изсипани в блендера. Разбийте за 1 минута.

Изсипете получената смес в буркан, затворете капака и оставете във загрята до 40 ° C фурна или на друго топло място за 12-16 часа. Ако киселото мляко е станало по-гъсто и също е придобило характерната си киселина, тогава можете да го прехвърлите в хладилника. Ако не, оставете киселото мляко за още няколко часа на топло място, докато получите желания резултат.

Кашу кисело мляко с ягоди

Кисело мляко от кашу

Това кисело мляко от кашу може да се направи, като просто го смесите в блендер с любимите си пресни или замразени плодове. Може да сложите ягоди и кленов сироп към своята версия на ядково кисело мляко, която придава на ястието както лека киселинност, така и приятна сладост. Препоръчваме само да следите качеството на сиропа и да проверявате неговия състав: не трябва да има добавена захар и изкуствени химически добавки.

Съставки:

2 чаши (280 г) сурово кашу

1/2 чаша (100 мл) филтрирана вода

2 капсули пробиотик

1 1/2 чаши (200 г) ягоди, пресни или замразени

1 с.л..органичен кленов сироп (или повече, ако е необходимо)

1 / 2–1 лимонов сок

семена от ванилова шушулка

Добавки:

пчелен прашец

пресни плодове

неподсладени кокосови люспи

конопени семена

семена от нар

гранола по ваш избор

всеки друг продукт по ваш избор

Рецепта:

Накиснете кашуто във филтрираната вода в продължение на 8 часа, след което добре изплакнете ядките.

Смесете кашуто с филтрирана вода в блендер и разбийте на висока скорост до получаване на гладка кремообразна смес.

Прехвърлете в стерилизирана стъклена купа или буркан, отворете капсулите с пробиотици и изсипете праха в сместа. Разбъркайте с дървена или пластмасова лъжица.

Покрийте с чиста кърпа или тензух и поставете на топло и тъмно място за около 12 часа или за една нощ. Сместа трябва да добие кисел вкус, подобен на традиционното кисело мляко.

Отново преместете киселото мляко в блендер, добавете ягоди, сироп, лимонов сок и ванилови семена и разбийте, докато се получи еднаква текстура.

Добавете повече течен подсладител или лимонов сок на вкус.

Охладете киселото мляко от кашу в хладилник поне за 30 минути (колкото по-дълго, толкова по-добре) и сервирайте с любимите си гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest