Босвелия - всички ползи от Индийския тамян
Bosvelija - sve koristi indijskog tamjana
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Босвелия - всички ползи от Индийския тамян

Босвелия - всички ползи от Индийския тамян

Босвелия - всички ползи от Индийския тамян
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Много вероятно е за пръв път да чувате за Босвелия. Така е, тъй като това е природно лечебно средство от Изтока, което не се среща по нашите земи.

За щастие обаче можем да се възползваме от него под формата на хранителна добавка. То е мощно лечебно средство с много свойства и ползи за организма, добре познато на индийската медицина аюрведа.

Ето какво представлява Босвелия (Индийски тамян) и за какво се използва.

Босвелията всъщност е дърво, което често е наричано индийски тамян или тамяново дърво. Лечебната компонента, която се добива от него, е смола, носеща същото название Босвелия. Получава се, като в кората на дървото се прави разрез, откъдето скоро потича лепкава и ароматна течност.

Дървото е характерно най-вече за територията на Индия и Северна Африка, където от хиляди години се използват чудодейните свойства на неговата смола. Активната лечебна съставка на смолата е босвеловата или босвелиевата киселина, която е с изключително мощни противовъзпалителни свойства.

Доказано е, че Босвелията има изключителната способност да лекува трудните за третиране артрози, коксартрози, остеоартрит, ревматични и други ставни заболявания. Тя успокоява болката и намалява възпалението, но също предпазва хрущяла от увреждане и стимулира производството на нови клетки. Подобрява и връща гъвкавостта и подвижността. По тази причина индийският тамян може да се използва не само като профилактично средство, но и за лечение на напреднали патологични състояния, свързани със ставите.

Прилага се също при болки в гърба, подагра, навяхвания, травми и рани. Подпомага възстановяването на болното място, като облекчава отока и възпалението, стимулира възстановяването на увредените съдове и тъкани. Също подпомага бързото регенериране на кожата.

Индийския тамян

Освен това обаче босвелията има способността да лекува и възпаление на стомаха и червата. Използва се като средство за лечение при болестта на Крон, при колит и други стомашни проблеми. Отново активната съставка, която лекува, е босвелиевата киселина.

Индийският тамян се прилага още за намаляване на холестерола, за понижаване нивото на триглицеридите, а поради антиоксидантните си и стимулиращи кръвообращението свойства – като превантивно средство срещу дегенеративни заболявания – алцхаймер, атеросклероза и др.

Последните изследвания със смолата показват, че тя е много ефективна при различни ракови състояния. Смята се, също така, че може да се прилага профилактично срещу определени форми на рак.

Особено важно е лечебното действие на Босвелията при астма. Знае се, че босвелиевата киселина има свойството да блокира левкотриените в организма, които са отговорни за развитието на възпалителни процеди, включително астма.

Също така смолата облекчава и разрежда спазмите на бронхите, което води до трайно подобрение на астматично болни пациенти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest