gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Храни, които съдържат пурини

Храни, които съдържат пурини

Храни, които съдържат пурини
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Далеч не всеки човек се замисля за това колко силно влияние върху здравето му оказват продуктите, с които се храни. Заедно с това е редно да вземате предвид, че ако консумирате в големи количества дори полезните храни, то тогава те също могат да окажат вредно въздействие на вашето здраве.

Особено значение в този процес оказват пурините. Те са естествени съединения, които се съдържат в почти всички клетки на организма и продуктите. Но опасни ли са пурините и ако да, то с какво точно?

Какво представляват пурините?

Те са сложни биохимични съединения, чийто метаболитен продукт е пикочната киселина. Играят важна роля за образуването на ДНК и РНК в организма, както и много от коензимите. С натрупването на голям брой пурини в тялото, тяхното елиминиране и използване се нарушава, в резултат на което самочувствието на човека се влошава.

Определянето на нивото на тези съединения в организма е съвсем просто, а именно можете да преминете специален преглед при лекаря ви. Именно пурините са част от почти всички естествени компоненти и храни. Според много проучвания нормалната диета на възрастен трябва да съдържа не повече от 650-1000 милиграма пурини. Най-голямото количество от пурините има в храни като:

Колбасите съдържат пурини

- Месни продукти (бъбреци, език, сърце, черен дроб, мозък);

- Морски дарове и риба (сардини, скумрия, херинга, розова сьомга, стриди, костур, миди, скариди, омари);

- Колбасите и бекон;

- Кафе, какао и цикория;

- Шоколад;

- Черен чай;

- Алкохолни напитки (включително бира);

- Карфиол, брюкселско зеле, спанак, цвекло, аспержи, боб, грах, леща;

- Някои зърнени култури (елда, ориз, овесени ядки).

Интересен факт е това, че пурините са много чувствителни към температурата. Това значи, че методът на готвене оказва голямо значение за съдържанието на това вещество в храната ни. Например, доказано е, че пърженото месо съдържа повече пурини, отколкото задушеното.

Какво заболяване причинява излишък на пурини?

Прекомерното натрупване на пурини и пикочна киселина е тясно свързано с развитието на подаграта. Всеки човек поне веднъж в живота си е чувал за това изключително неприятно заболяване. При него в 90% от случаите се засяга ставата на първия пръст на крака: тя набъбва, зачервява се и се нагрява. Продължителността на този пристъп може да продължи от няколко дни до седмици, като при липса на адекватни мерки това може да доведе дори до инвалидност. Друг характерен признак за развитието на болестта е образуването на повърхността на кожата на малки възли (тофуси). Могат да бъдат разположени на клепачите, ушите или в лакътните стави.

Как да организирате правилно рациона си?

Храни с пурини

Пурините се намират в почти всички храни, но това не е причина да гладувате и да спазвате еднообразие в храненето. Лекарите препоръчват да направите следното:

- Изчислете оптималното количество на приетата дневна доза протеини, мазнини, въглехидрати и калории спрямо вашето тегло, възраст и пол. Това ще ви помогне да не преяждате;

- Месото трябва да присъства в ежедневната диета на всеки човек, но не е необходимо да се добавя към всяко ястие. Има много алтернативни варианти, които ще ви позволят да ядете месо и месни продукти не повече от 1-2 пъти на ден, и то не всеки ден;

- Посещавайте редовно вашия лекар и си правете тестове. Този принцип е особено важен за тези пациенти, които са наследствено предразположени към подагра.

Внимателният подход при приготвянето на продуктите, които са особено богати на пурини, ще ви помогне да избегнете възможните здравословни проблеми, свързани с прекомерната консумация на това вещество.

Ако все пак имате някакви оплаквания или съмнения относно правилния подход към храненето ви, винаги можете да се обърнете към диетолог или лекуващи ви лекар, за да получите съвет и помощ във вашата ситуация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest