gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Варена царевица - защо да я ядем?

Варена царевица - защо да я ядем?

Аника ВойтАника Войт
Мастър Шеф
75203k
Варена царевица - защо да я ядем?
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Царевицата е една от най-хранителните зърнени култури. Суровото зърно съдържа почти 12% протеин, около 6% мазнини и 65-70% въглехидрати. Този състав предизвиква много въпроси сред привържениците на правилното хранене.

И основното е как царевицата е полезна за фигура и дали може да навреди.

Сезонът на варената царевицата наближава. Но заслужава ли си да я хапвате, ако следвате правила за тънка талия. Можем ли да хапваме царевица и диетичен продукт ли е тя - отговорът на този и други въпроси е в статията.

Последните проучвания на много диетолози посочват, че царевицата е дори полезна за отслабване и може да допринесе за значително намаляване на излишното тегло.

Веднага отбелязваме, че калоричното съдържание на този продукт, подобно на много други, зависи не само от сорта, но и от метода на приготвяне. И така - 100 г царевица съдържа:

- сурова царевица - 86 kcal;

- царевица на пуканки без масло - 325 kcal;

- пържена царевица/царевица на скара - 441 kcal;

- варена царевица - 123 kcal;

- царевица в микровълновата / на пара - 131 kcal;

- царевица в консерви - 119 kcal.

Както можете да видите, има начини да приготвите царевица, която ще ви позволи да се насладите на любимия си продукт, без да навредите на фигурата, а има и такива, от които трябва да се откажете, ако искате да изглеждате добре в бански.

Още ползи от консумацията на варената царевица

Варена царевица

- Царевицата има положителен ефект върху метаболизма, предотвратявайки процесите на ферментация и гниене в червата;

- Продуктът съдържа много хранителни вещества и не вреди на здравето въпреки високото съдържание на нишесте;

- Царевицата съдържа много фибри, които не се усвояват от организма. Целите влакна преминават през храносмилателния тракт, всмуквайки цялата храна "боклук" и извеждайки я от тялото. Фибрите също са отлична среда за полезна чревна бактериална флора. Влакна почистват организма от недоокислени храни, токсини;

- Варената или задушена царевица е отличен източник на два мощни антиоксиданта - лутеин и зеаксантин. Те предпазват телесните клетки от мутации;

- Противно на общоприетото мнение, царевицата не е модифицирана. Такъв процес възниква само при тези сортове, които се изпращат за преработка на масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest