Майонезени сосове - видове и приготвяне
Sosevi od majoneza - vrste i priprema
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Майонезени сосове - видове и приготвяне

Майонезени сосове - видове и приготвяне

Майонезени сосове - видове и приготвяне
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Автоматичен дозатор за течен сапун със сензор
29.00 лв.
23.00 лв.
Виж ››

Майонезените сосове са най-разпространените емулсионни сосове. Майонезен сос, чиято технология на готвене е изненадващо проста, може да бъде чудесна подправка за всяко ястие и салата за всеки ден.

Традиционният емулгатор, който се използва при приготвяне на майонеза, е сухият яйчен жълтък. За сосовете се използва също сухо мляко, желатин, соеви белтъчни продукти, пектини и др. Необходимо е да знаем, че в стандартите на много страни майонезата е дип, съставен от растително масло, подправки и яйчен продукт. В зависимост от маслената концентрация майонезените сосове биват редки, майонези и майонезни пасти.

Редките майонези се приготвят с ниско съдържание на мазнина и имат течна консистенция. Използват се за заливки или дресинги за различни салати и студени ястия.

Обичайните майонези имат консистенция на гъста сметана и се приготвят с растително масло до 80%. Основен представител е традиционната яйчна майонеза.

Майонезените пасти имат плътна мажеща се консистенция и се използват за мазане на сандвичи. Приготвят се с високо съдържание на маслена фаза, като част от нея е хидрогенирано растително масло.

Майонезен сос

При приготвяне на майонеза е възможно сосът да се пресече и маслото да се отдели на повърхността. При такива случаи, за да се възстанови класическият сос, е необходимо майонезата да се разбива на малки порции към пресен жълтък или да се добави малко студена вода, като енергично се бърка.

Популярни сосове в кулинарията

В състава влизат растително масло, жълтъци от твърдо сварени яйца, оцет, горчица и сол.

Приготвя се сос Бешамел от брашнена запръжка в масло и мляко и след като изстине, се прибавят настърганите жълтъци, още малко разтопеното масло и оцет. Прибавя се солта и горчицата. Ако се получи прекалено гъста консистенция, може да се добави малко вода.

Майонеза със сметана се приготвя, като към основната майонеза се добавя гъста сметана, сол, захар и черен пипер. Поднася се към печено месо, пържена или варена риба или като заливка за салати.

Майонеза с орехово масло се прави с добавка на орехово масло, ябълков пектин и натурални протеинови продукти.

При приготвяне на соева майонеза се сваряват соеви зърна или соево брашно. Приготвя се хомогенна каша, в която се добавят допълнителни стабилизиращи продукти, напоени предварително във вода.

Майонезa
Снимка: Лилия Цачева/Lipodve

Като добавите голямо разнообразие от продукти и подправки към вкусните майонезени сосове, можете да получите нови и напълно различни вкусове. Освен това сосът на основата на майонеза е лесен за приготвяне у дома, като се използват прости и достъпни съставки.

Майонезеният сос е много популярен и широко използван дресинг, който много често допълва всякакви ястия. Приготвя се много бързо и икономично, а е достатъчно наситен, деликатен, ароматен и апетитен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest