Eлагова киселина - всички ползи
Elaginska kiselina - sve koristi
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Eлагова киселина - всички ползи

Eлагова киселина - всички ползи

М. ГеоргиеваМ. Георгиева
Новак
361415
Eлагова киселина - всички ползи
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Елаговата киселина е водоразтворим антиоксидант от класа на полифенолите. Известно време научният свят беше потопен в експерименти върху изучаването на нейните уникални свойства. Наричаха я бъдещето на правилното лечение за всички онкологични, сърдечно-съдови заболявания и стареене.

Според резултатите от много тестове в лаборатории по целия свят се наблюдава висока степен на корелация между общото съдържание на фенолни съединения и елаговата киселина.

Предимството на елаговата киселина (ЕС) са и във факта, че тя не променя структурата си при нагряване, замразяване и остава в продуктите с всякакви методи за готвене. А елаговата киселина се съдържа в хранителните продукти, достъпни за всеки: в горските плодове и ядките.

Елагова киселина в храните

Eлагова киселина

Според най-модерните изследвания съдържанието на елагова киселина в 100 г сурови ядки е следното:

Орех - 823 мг

Пекан - 301 мг

Кестен - 149 мг

Във всички останали ядки се наблюдават само следи от нея, въпреки че антиоксидантите са представени под формата на други фенолни съединения, например витамин Е в бадемите - 30.9 мг / 100 г.

Кестенът има високо съдържание на елаговата киселина не само в плодовете, но и в листата, макар и в много по-малко количество. Говорим за хранителния кестен Castanea sativa (семейство бук).

От горските плодове доста елаговата киселина съдържа дивите ягоди.

През 2012 г. в Турция е проведено проучване върху култура от петнадесет различни места, където се отглеждат диви ягоди (fragaria vesca). Събирането е проведено в североизточните райони на Турция, на надморска височина от 1800 м, където има типичен топъл и влажен морски климат. Растителността е предимно борова гора, няма индустриални зони.

Плодовете не са били подлагани на химическа обработка, нито на допълнително прилагане на торове, единственото позволено е да се напояват парцелите, за да се избегне загуба на реколтата поради суша. Поради доброто духане на вятъра плодовете не са засегнати от сиво гниене и нямат нужда от пестициди.

За сравнение използват ягоди (Градински ягоди Fragaria ananassa).

най-много елагова киселина има в семките на малините

Проучването показва, че от 15 проби диви ягоди на 100 г пресни плодове, съдържанието на фенолни съединения варира от 138 до 228 мг, общото количество на елаговата киселина е в диапазона от 15, 18 до 26, 36 мг на 100 г.

Но най-много елаговата киселина се намира в малиновите семена (87.8% от общото съдържание на полифенол в горски плодове), така че ако искаме да си я набавим, просто трябва да спазваме здравословна диета с повече храни, богати на антиоксиданти.

Елагова киселина и противоракови свойства

Както стана ясно елаговата киселина е естествен полифенол, съдържащ се в редица плодове и ядки. Ценната киселина пречи на канцерогенните агенти да се свържат с човешкото ДНК и същевременно укрепва съединителната тъкан и допълнително възпрепяства действието на раковите клетки.

Елаговата киселина е изключително ценна, затова нека се спрем подробно на нейният механизъм на противораково действие. Обикновено здравите клетки в човешкото тяло преминават през нормален цикъл на живот от около 120 дни, след което умират. Това е нормална клетъчна смърт и процесът е познат като апоптоза.

Тялото непрекъснато регенерира клетките и ги заменя с нови. За сметка на това обаче, раковите клетки не умират. Те започват да се умножават чрез делене и постепенно се увеличават. В лабораторни условия е доказано, че елаговата киселина кара раковите клетки да минат през нормалния процес на апоптоза и то без да поразят здравите клетки.

В лабораторни условия е направено изследване, доказващо, че елаговата киселина спира растежа на туморите. Изследвани са плъхове, които приемали голяма част от храната си под формата на малини и ягоди. Оказва се, че значително се е понижава процентът на предракови клетки, прераснали в ракови.

Елаговата киселина се комбинира с глюкозата в тялото и по този начин атакува още по-мощно раковите клетки, тъй като се знае, че те имат нужда именно от глюкоза, за да се функционират и да се развиват.

Макар и да притежава толкова мощно противораково действие, елаговата киселина и добавките с нея не се използват като основно лечение на рака. Обичайно те се използват като допълваща терапия на фона на основното лечение.

Грешка би било, ако пациентите се насочат към добавки с елагова киселина за сметка на природните източници. Опитвайте се да си я набавите чрез пресните плодове и ядки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest