gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Черен шоколад - какво трябва да знаем

Черен шоколад - какво трябва да знаем

Черен шоколад - какво трябва да знаем
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Шоколад - самата дума предизвиква невероятни асоциации за вид хранителен продукт, който действа не само на вкусовите рецептори но и на съзнанието. При силен стрес посягаме към блокчето шоколад, което да ни донесе утеха. Безкрайно много мили и романтични жестове също се свързват с шоколада.

Сладкото изкушение за малки и големи обаче е нарочено и като страшилище за здравето и особено за фигурата. Сред хаоса от толкова клишета и твърдения все по-упорито си пробива път виждането, че шоколадът е не само вкусен, но и много полезен за здравето.

Веднага трябва да се направи уговорката, че това не важи за всяко изделие, носещо името шоколад. То е валидно само за черния шоколад, който съдържа над 70 процента какао. Казано по-просто, това важи само за познатия горчив черен шоколад, дължащ здравословните си ефекти на какаовия прах и суровото какао без добавена захар в него.

Историята на шоколада е дълга и интересна. Забавните моменти и интересните факти идват да разкрият едно от чудесата на растителния свят около нас, което е призвано да ни служи и ако го използваме правилно, можем да се насладим и на чудесните му вкусови качества, наред с ползите му.

Произход на шоколада

Историята на истинския черен шоколад започва преди около 4 хиляди години. И по-голямата част от тази история протича с представата на напитка с горчив вкус. 1900 години преди Христа древните мезоамериканци култивирали какаовите зърна, а после започнали да произвеждат от ферментирали изпечени какаови зърна гъста паста. Смесвали я с подправки като ванилия, пчелния мед и други, разреждали с вода и получавали пенлива ободряваща напитка.

През ХV век горчивата напитка била пренесена в Европа и станала трудно достъпна, каквато била и в своята родина. Чак до средата на ХІХ век шоколадът се поднасял като течност, докато през 1847 година се въвежда пресата за какао и се прилага метод с изливане на шоколадовата смес в калъпи и нейното втвърдяване до лесно смилаем продукт.

С времето съставките на шоколада непрекъснато били заменяни с по-евтини варианти и днес какаовото масло в повечето шоколадови изделия е съвсем малко. Това води до създаване на храна с вредно влияние върху здравето и килограмите. Истинският черен шоколад обаче, получен основно от узрели какаови зърна, е полезен и здравословен.

А как е дошло името на шоколада, не е съвсем изяснено. Предполага се, че идва от дума в езика на индианците xocolatl, съставена от думите хосос със значение на горчив и atl, което е думата за вода и напитка. Дали горчивата напитка е дошла от местно наречие, или е плод на по-късна езикова обработка - не е ясно.

Как се прави черен шоколад

Черен шоколад

В състава на истинския черен шоколад влизат само какаово масло и натрошени какаови зърна.

Процесът на създаване на черен шоколад започва още със събиране на шушулките на какаовото дърво. Събират се само узрелите от тях, защото съдържат достатъчно какаово масло, а и само те ферментират и придават типичния аромат и вкус на шоколад, който познаваме добре.

Сушенето и смилането на суровината е следваща стъпка, при която се отделя шоколадовото масло, а масата, която остава, се нарича шоколадов ликьор, макар че не съдържа алкохол.

От мазнините, отделени при пресоването на какаови ядки, се получава какаово масло. Като страничен продукт от производството на какао маслото се използва не само за производство на натурален шоколад, но и за медицински, козметични цели и в ароматерапията.

Остатъкът от масата след извличане на какаово масло се смила фино и се получава какао.

Шоколадът се прави от какаово масло и шоколадов ликьор. Черният шоколад не съдържа пълномаслено мляко.

Шоколадът е чувствителен на температурни въздействия, както и на влага, и затова се държи на тъмно. Той лесно поема всякакви миризми и затова се държи далече от друга храна.

Здравословни ползи от черния шоколад

Истински черен шоколад

Здравословните ползи от натуралния черен шоколад се свързват със съставките сурово какао и какаов прах. Какаото съдържа минерали, важни за много органи и системи в тялото.

Магнезият се грижи за здравината на костите и подпомага процеса на отпускане и свиване на мускулите, предотвратявайки образуването на болезнени крампи. Желязото подсигурява здравите червени кръвни клетки. Цинкът подпомага процеса на образуване на нови клетки.

Черният шоколад е по-богат на антиоксиданти в сравнение с всички останали храни. Флаванолите са в отлични количества в черния шоколад, което го прави една от най-добрите храни срещу редица заболявания. Благодарение на флаванолите се създава и еластичността на кръвоносните съдове и така се намалява значително опасността от инфаркти и инсулти.

Черният шоколад се явява превенция срещу коронарната болест на сърцето, тъй като тези, които редовно консумират сладкото изкушение, са с 37 процента по-малък риск от развитие на болестта.

Връзката между какаото в черния шоколад и нивата на кръвното налягане се състои в това, че флаванолите увеличават азотния оксид в кръвта и това води до разширяване на кръвоносните съдове.

Наличието на триптофан пък означава, че той се превръща в серотонин и затова шоколадът влияе на настроението.

Фенилетиламинът в него е друг химикал, който предизвиква пристрастяване у някои хора. Съдържащия се теобромин играе ролята на кофеин, но без страничните му ефекти. Тези три химикала правят шоколада привлекателна храна.

Различни изследвания са доказали, че черният шоколад понижава нивата на кръвното налягане. Подобряването на притока на кръв под въздействие на какаото води до понижаване на кръвното, но този процес е краткотраен. Той намалява нивата на лошия холестерол.

Биоактивните съставки на черния шоколад са полезни и за състоянието на кожата. Флаванолите предпазват от слънчеви увреждания, подобрявайки притока на кръв, а това увеличава хидратацията на кожата.

Черният шоколад подобрява и мозъчната функция. Само 5 дни редовна консумация на какао показва увеличен приток на кръв към мозъка. Когнитивната функция също се подобрява и неслучайно сред лауреатите на Нобелова награда се открояват страни с редовна консумация на шоколад.

Парченцето черен шоколад помага срещу съсирване на кръвта. А това е вкусна и приятна превенция срещу инсулти и инфаркти.

Сладкото изкушение има над 200 химични вещества с полезно действие в състава си.

Как да познаем истинският черен шоколад?

Консумация на черен шоколад

Автентичността на шоколада се проверява основно чрез преглед на съставките. Ако вместо стрито какао е използвано какао на прах, значи продуктът е фалшив. Истинският трябва да съдържа какаово масло и натрошени какаови зърна.

Истинският черен шоколад има срок на годност от 6 до 8 месеца.

При консумация черният шоколад трябва да се топи в устата, а не в ръцете.

Той има блестяща гладка повърхност и при разчупване се чува характерен хрущящ звук.

Черният шоколад намира голямо приложение в кулинарията. С него можете да си направите страхотни шоколадови мъфини, тарт с черен шоколад, шоколадов мус, топъл шоколад, нежна шоколадова торта, а защо не и блокчета домашен черен шоколад.

Ако вместо какаово масло е използвана палмова мазнина, шоколадът може да бъде подпален. Истинският не гори, той се стопява при повишаване на температурата.

Истинският черен шоколад е веганска храна, а всеки доказан веган винаги различава вкуса на истинската храна с такива качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest